2024. szeptember 6., péntek

" Megszállásuk" ellen tiltakoznak a koszovói szerbek

Újabb békés tiltakozás Koszovszka Mitrovicán

Péntek délután békés tüntetésre gyűlt össze az EULEX épülete előtt Kosovska Mitrovica szerb lakossága, hogy tiltakozzon a város északi részének úgymond megszállása ellen.

A tüntetés Agim Bahtiri, a város déli részének polgármestere és a város képviselőtestülete által támogatott indítvány ellen irányul, amely a két városrész egyesítését szorgalmazza.

Az egybegyűltekhez elsőként Milan Ivanović, a Kosovska Mitrovica-i Egészségügyi Központ igazgatója szólt, aki kiemelte, hogy a szerbek minden törvényes eszközzel harcolnak majd a szabadságukért.

– Nem fognak minket szögesdrótok mögé kényszeríteni, mert sokan vagyunk és nem adjuk magunkat! – fogalmazott Ivanović, aki szerint többen gyűltek össze, mint az ellenzék tüntetésein Belgrádban.

Goran Rakić, Kosovska Mitrovica immár volt polgármestere, a Szerb Lista elnöke a tüntetőkhöz intézett szavaival arra figyelmeztetette a polgárokat ne dőljenek be a hamis ajánlatoknak.

–Ésszerűtlenek azok a javaslatok és ígéretek, amelyekkel az albán vezetők próbálnak meggyőzni minket arról, hogy a két városrész egyesülése gazdasági szempontból csak hasznunkra lesz. Mi tudjuk, hogy ez hazugság. Előbb megszállják Kosovska Mitrovicát, majd Leposavić, Zvečan, Zubin Potok és Trepča következik – jelentette ki Goran Rakić.

Az egybegyűlt tömeghez oktatási intézmények tisztségviselői és egyetemi hallgatók is szóltak, de a trepčai réz- és ólombánya szakszervezeti illetékese is jelen volt.

A felszólalások után a tömeg egy „Innen nincs visszaút” feliratú transzparenssel elindult a két városrészt kettészelő hídhoz, ahol a megmozdulás szervezői újfent megköszönték minden jelenlévőnek a támogatást, és amiért alapvető emberi jogaik megsértése ellen újból felemelték hangjukat.