2024. szeptember 13., péntek

Verőlegény a politikai aktivista, vagy sem?

A választási bizottság szigorúbb biztonsági intézkedéseket kér a Tartományi Képviselőházban

A Tartományi Választási Bizottság (PIK) a Tartományi Képviselőházban hatályban lévő biztonsági intézkedések szigorítását kéri az illetékes szervektől. A PIK a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tegnapi állításaival indokolta kérelmét. A VSZL tegnap ugyanis azt állította, hogy a Szerbiai Szocialista Párt biztonsági emberei megakadályozták, hogy belépjenek a parlament épületébe és átadják választási listájukat. A liga megfenyegette az illetékeseket, hogy ha nem vizsgálják ki az ügyet, akkor visszavonják választási listájukat és nem indulnak a tartományi választásokon.
Bár a PIK megállapította, hogy a szóban forgó incidens nem befolyásolta a bizottság munkáját és első nap négy választási listát sikerült átvennie, a vád súlyosságára való tekintettel indokoltnak tartja a biztonsági intézkedések szigorítását.
Az SZSZP tartományi szervezete cáfolta a VSZL állítását, értesülésük szerint aktivistáik és a liga aktivistái között nem került sor semmiféle incidensre. Az igaz, hogy az aktivisták – és nem biztonságiak – találkoztak a VSZL aktivistáival, de komolyabb incidens nem történt, nyomatékosították a szocialisták.