2024. szeptember 13., péntek

Šešelj csak azért is Horvátországba menne

A radikális pártvezért kitiltotta a horvát belügyminisztérium, de neki minden vágya, hogy „végigsétáljon a Jelačić téren”
Šešelj az ítélethirdetést követően megtartott sajtótájékoztatón (Beta/Milan OBRADOVIĆ)

Šešelj az ítélethirdetést követően megtartott sajtótájékoztatón (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Miután a hágai Nemzetközi Törvényszék ma egy vádpontban sem találta bűnösnek Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét, Horvátország első reakciói között azt is közölte, hogy a radikális pártvezér nemkívánatos személy ebben az országban. A horvát belügyminisztérium megtiltotta Šešelj számára, hogy beutazzon Horvátországba.

Reakciójában Vojislav Šešelj ma este kifejtette, hogy panaszt fog tenni e döntés ellen, hamarosan áttanulmányozza a horvát jogrendet, s kideríti, az alkotmánybírósághoz vagy melyik jogi szubjektumhoz kell ez ügyben fordulnia. Minden vágya az ugyanis, mint mondta, hogy ellátogasson Zágrábba, végig kíván sétálni a Jelačić bán téren és meg akar inni egy kávét valahol a város központjában, valamint szívesen bejárná a könyvtárakat is.

Arra a kérdésre, hogy tart-e a hágai törvényszék ügyészségének fellebbezésétől a felszabadító ítélet ellen, azt mondta, nyugodtan fellebbezhetnek, semmit sem fognak vele elérni.

Nem hívta a nap folyamán fel senki azon régi párttársai közül, akik ma a Szerb Haladó Pártban politizálnak – számolt be Vojislav Šešelj újságírói kérdésre felelve.

A hágai törvényszék döntéséről részletesen ebben a cikkben számoltunk be.