2024. szeptember 13., péntek

Vučić: a hágai törvényszék folyamatosan szögeket vert az álomba merült Balkán koporsójába

Aleksandar Vučić kormányfő mai sajtótájékoztatóján elmondta, Szerbia fontos döntések előtt áll.

-Szerbia most fontos politikai és gazdasági döntések előtt áll, mögöttünk vannak már azok az évek, amelyekre a gyanús magánosítások, háborúk, a korrupció és a gazdasági visszaesés voltak a jellemzők. Sikerült megmentenünk az országot a szakadék széléről, kiválóak az eredményeink az idei év első negyedében – mondta a kormányfő.

Vučić kifejtette, a hágai törvényszék ítéleteivel nem jogi, hanem politikai döntéseket hozott – írja a B92 hírportálja.

-Az lett volna a fő célja a hágai törvényszéknek, hogy kibékítse a volt Jugoszláv köztársaságok nemzeteit, nagyon sokan életüket vesztették ezekben az értelmetlen háborúkban. Ezt a célt azonban még a legkisebb mértékben sem teljesítette. A működése alatt folyamatosan szögeket vert az álomba merült Balkán koporsójába – magyarázta Vučić.

A kormányfő elmondta, a Vojislav Šešelj elleni per az elejétől kezdve politikai színezetű volt.

-Képzeljék el micsoda szégyenben maradunk, ha 25 nappal ezelőtt úgy cselekszünk, ahogyan azt a hágai törvényszék követelte, és kiadjuk a radikális politikust, ők már akkor is tudták, milyen döntés születik. Büszke vagyok arra, hogy a szerb kormány megvédte az ország törvényeit, és Šešelj polgár jogait. Személyesen nincs semmi kifogásom Šešelj ellen, minden jót kivánok neki és a családjának is, csupán a politikájával nem értek egyet. Szembeszegülünk azzal a politikával, amely Szerbiát a múltba taszítja, és kilátástalan helyzetbe, elszigeteltségbe rekeszti – mondta ki a kormányfő.