2024. szeptember 13., péntek

Vendégvárás bombával

Miroslav Lazanski: Mivel Pristina nem tudta megakadályozni Vučić miniszterelnök látogatását, ezért megkísérelték megfélemlíteni

Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke a tegnap hajnalban Zubin Potokban elkövetett bombatámadás ellenére is ellátogatott Észak-Koszovóba, hogy az április 24-i köztársasági parlamenti választásokon való részvételre buzdítsa a szerb lakosságot. A szerb kormányfő értesülése szerint a sportteremre nem albán, hanem szerb elkövetők dobtak robbanószerkezetet. Miroslav Lazanski újságíró, köztársasági képviselőjelölt értékelése szerint részben terrorcselekményként, részben megfélemlítési kíséreltként kell tekinteni az incidensre.

Aleksandar Vučić a Kosovska Mitrovica-i szerbekkel is találkozott (Beta)

Aleksandar Vučić a Kosovska Mitrovica-i szerbekkel is találkozott (Beta)

Aleksandar Vučić a Zubin Potokban megtartott nagygyűlésen azt üzente az elkövetőknek, hogy nem tántorították el, és értük, illetve családjukért is küzdeni fog, mint minden másik koszovói szerbért. Zubin Potokban mindenki tudja, hogy kinek a házában állították össze a robbanószerkezetet, valamint azt is, hogy ki adott le sortüzet a sportteremre, jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy senki nem mondta ki a támadás kiötlőinek és elkövetőinek a nevét, hiszen nem a gyűlölet érzését kívánja éltetni, hanem a szerbek egységét.

– Az elkövetőknek, szerbjeinknek azt üzenem, hogy Isten bocsássa meg, amiért ilyen módon üdvözöltek Koszovóban. Ugyanúgy fogok értük küzdeni, mint a többi szerbért, hogy egy napon boldogabban élhessenek szülőhazájukban, mint most – fogalmazott Vučić.

A sportteremre, ahol Vučić kormányfő a Zubin Potok-i szerbekhez szólt, tegnap kora hajnalban robbanószerkezetet dobtak, majd gépfegyverből lövéseket adtak le. A támadásban egy parkoló gépjárműben keletkezett kár, valamint kitört a terem néhány ablaka. Az incidens után a koszovi rendőrség a lehető legmagasabb szintre emelte a biztonsági intézkedéseket.

Koszovói sajtóértesülések szerint a rendőrség március 31-én 11 lőfegyvert és nagyobb mennyiségű töltényt kobozott el ismeretlen személyektől. A fegyverekre és a töltényekre állítólag egy szerbiai rendszámtáblájú gépkocsiban bukkantak. A tegnapi incidensről, illetve a nyomozásról egyelőre nem közölt részleteket a koszovói rendőrség.

A HATÓSÁGOK NEM TEHETETLENEK

A szerb kormány képviselői szerint a Zubin Potok-i incidensre terrorcselekményként kell tekinteni. Bár Szerbia és a szerbiai hatóságok hatásköre korlátozott Koszovóban, ez nem jelenti azt, hogy a szerbiai illetékesek tehetetlenek, jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter, azt viszont nem kívánta elárulni, hogy a szerbiai rendőrség, illetve biztonsági szolgálatok hogyan segíthetik koszovói kollégáikat.

Mielőtt Zubin Potokba látogatott volna, Aleksandar Vučić a leposavići, Kosovska Mitrovica-i és zvečani szerbekkel is találkozott. A trepčai szénbányába is ellátogatott, valamint a Banjska pravoszláv kolostorba, majd a Kosovska Mitrovica-i egészségügyi központban megnyitotta az onkológiai osztályt, amelynek kiépítését a szerb kormány finanszírozta. A projektum 12 millió dinárba került. Az egészségügyi központ sebészeti osztályán Vučić megtekintette az új szkenner üzembe helyezését. A 45,7 millió dinár értékű berendezést szintén a szerb kormány finanszírozta. Szerbia soha nem mond le a koszovói szerbekről, nyomatékosította Kosovska Mitrovicában Vućić.

NINCS MITŐL FÉLNI

A Zubin Potokban elkövetett támadás részben terrorcselekmény, részben megfélemlítési kísérlet, értékelte lapunknak nyilatkozva Miroslav Lazanski, a Politika belgrádi napilap újságírója, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti képviselőjelöltje. Mint azt a folytatásban megjegyezte, ebben a pillanatban még nehéz teljes körű elemzést megfogalmazni, főleg Belgrádból. Egyébként számítani lehetett ilyesmire, hiszen Koszovóban nem nézik jó szemmel, hogy Vučić miniszterelnök a választásokon való részvételre buzdítja a szerb lakosságot, jegyezte meg az újságíró. Mivel Pristina nem tudta megakadályozni Vučić miniszterelnök látogatását, ezért megkísérelték megfélemlíteni, mondta.

A régióban jellemző biztonsági helyzettel kapcsolatban, a tegnapi koszovói támadás, valamint a nyugat-európai történések fényében, Lazanski elsősorban azt tartotta fontosnak aláhúzni, hogy Koszovóban a NATO köteles felelni a biztonságért. Koszovóban a NATO az úr, így mindenért, ami Koszovóban történik, Pristina és a NATO felel, nyomatékosította.

– Ami a Nyugat-Európában aktív Iszlám Állam nevű terrorszervezetet illeti, értékelésem szerint a volt Jugoszlávia utódállamait nem fenyegeti veszély. Nem ezek az országok állnak az IÁ érdeklődésének középpontjában, ezért nem valószínű, hogy itt követnek el terrortámadást. Nem érné meg, hiszen a volt Jugoszlávia utódállamaiban elkövetett támadás biztosan nem kerülne a nyugati lapok címoldalára. Az IÁ a nyugati világ nagyhatalmait, illetve a hatalom központjait célozza meg. Ez persze nem zárja ki az egyének által elkövetett incidensek lehetőségét, hiszen őrültek mindenhol vannak. A régióban is vannak vahabiták, vagy valamikori dzsihádisták, akik a Közel-Keleten harcoltak, majd hazatértek. Ezek az emberek elsősorban Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban vannak jelen. Ne feledkezzünk meg a migránsáradatról sem, a migránsok közé bármikor beolvadhat néhány terrorista – magyarázta Lazanski.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora mértékben fészke a szélsőséges iszlamista terroristáknak a Balkán, azoknak az embereknek, akik innen indulhatnak támadást elkövetni Nyugat-Európa valamelyik országába, az újságíró elsősorban Bosznia-Hercegovinát említette problémaként. Mint hozzátette, Bosznia-Hercegovinában a kilencvenes évek háborúját követően jelentős számú mudzsahid telepedett le, ők az utóbbi húsz évben aktívan és sikeresen terjesztették a szélsőséges iszlamista eszméket.

– Az USA vagy a nyugati országok bosznia-hercegovinai nagykövetségeinek érdemes lenne megkérdezniük a boszniai államvezetőségtől, illetve hatóságoktól, hogy miért tolerálják ezeket az embereket, akik valóban komoly fenyegetést jelentenek Európára nézve. A bosznia-hercegovinai hatóságok mintha nem tudnának mit kezdeni ezekkel a folyamatokkal, vagy ezekkel az emberekkel, akiknek külön falvaik vannak, enklávékban élnek. Szerbiában egészen más a helyzet, a hatóságok kézben tartják a dolgokat, figyelemmel kísérik a gyanús személyek tevékenységét – taglalta Lazanski.

Nyitókép: Aleksandar Vučić a Kosovska Mitrovica-i szerbekkel is találkozott (Beta)