2024. szeptember 13., péntek

Hivatalosan is új elnököt kapott Koszovó

A szervkereskedelemmel gyanúsított Hashim Thaçi beiktatását ma tartják Pristinában

Tegnap Pristinában letette a köztársasági elnöki esküt Hashim Thaçi, korábbi külügyminiszter, valamikori miniszterelnök, aki Atifete Jahjagát váltja az államfői tisztségen. Az új elnök az esküt a koszovói parlament díszülésén tette le, amelyet az ellenzék bojkottált, így semmiféle incidens, még könnygáz sem zavarta az ülés lebonyolítását. A hivatalos beiktatást ma tartják Pristina főterén számos külföldi állam- és kormányfő, valamint diplomata jelenlétében. A ceremóniára 50 országból 1200 vendéget várnak.

Az eskütételt követően megtartott beszédében Thaçi a Koszovó és Szerbia közötti viszonyokra is kitért, mondván, hogy a szerb és az albán nép múltját súlyos megpróbáltatások terhelik, azonban mindkét nemzetnek a jövőre kell összpontosítania.

A Belgrád–Pristina-párbeszédnek nincsen alternatívája, húzta alá az új elnök.

Míg tartott az ülés, néhány fiatalember parittyával köveket lőtt a parlament épületére. Nagyobb anyagi kár nem keletkezett, csupán néhány ablak tört be. A rendbontókat letartóztatta a rendőrség.

Thaçit február végén választotta meg a koszovói parlament, a szavazás harmadik körében, amikor már az egyszerű többség is elegendő volt a szavazáshoz. Az ellenzék a megválasztást megelőzően, majd azt követően szinte két héten át tiltakozott az új elnök személye ellen. Az Önrendelkezés, a Szövetség Koszovó Jövőjéért és a Koszovói Kezdeményezés tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védte a kormányépületeket. A voksolás napján a két-háromezer fős tiltakozó tömeg Molotov-koktélokkal dobálta meg a parlament épületét védő rendőröket, akik könnygázzal reagáltak, majd visszaszorították a tüntetőket.

E legnagyobb összeütközés során tizenketten sérültek meg.

Thaçi korábban hat évig, a Szerbiától való függetlenség 2008-as kikiáltásától 2014-ig, a miniszterelnöki tisztséget látta el. A kilencvenes évek elejétől a Koszovói Felszabadítási Hadsereg vezetője volt. Dick Marty jelentését követően szervkereskedelemmel hozták összefüggésbe. Ezen feltételezések miatt feltehetőleg eljárás indul ellene Hágában. Az 1998/99-es koszovói háború után lépett politikai pályára és megalakította a Koszovói Demokrata Pártot.