2024. szeptember 13., péntek

Vučić: Nem állunk vitában Horvátországgal

Fotó: Beta/Szerb kormányiroda/Slobodan Miljević

Fotó: Beta/Szerb kormányiroda/Slobodan Miljević

Nem állunk vitában Horvátországgal, és Szerbia minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a 23. uniós tárgyalási fejezet megnyíljon, mondta tegnap Aleksandar Vučić, a lemondásban lévő kormány miniszterelnöke Grdelicán – ahol a 10-es közlekedési folyosó egyik szakaszát nyitotta meg –, reagálva arra, hogy Horvátország nem járult hozzá a szóban forgó tárgyalási fejezet megnyitásához az Európai Unió bővítési munkacsoportjának pénteki ülésén.

– Mi nem vitázunk senkivel, és senkitől sem kérünk semmit. Egyedül azt várjuk el, hogy Szerbiát tiszteljék. Semmi mást – hangsúlyozta Vučić.

A megjelent újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a kisebbségekre vonatkozó választási rendszer több évvel ezelőtt került elfogadásra. Hozzátette, a horvát kisebbségnek egyetlenegy képviselője sem lenne a szerb parlamentben, ha olyan törvények lennének érvényben Szerbiában is, mint Horvátországban.

Vučić reagált Krešimir Macan horvát kommunikációs szakember egy televíziós megnyilvánulására is, mely szerint a szerb kormányfő a horvátokat fogja hibáztatni, ha Szerbia kudarcot vall a brüsszeli tárgyalások során. Vučić állítása szerint Macan részt vesz a Demokrata Párt kampányában, és azt üzente neki, hagyjon fel a politizálással, mert az nem megy neki a legjobban.

Vučić szerint most az Európai Unió intézményein a sor, hogy döntsenek, mi lesz a sorsa a 23. uniós tárgyalási fejezetnek. Elmondta, semmilyen információja nincs Brüsszelből erre vonatkozóan.