2024. szeptember 13., péntek

Vuk Jeremić Szerbia jelöltje az ENSZ-főtitkári tisztségére

Szerbia mégis támogatja Vuk Jeremić, valamikori szerb külügyminiszter ENSZ főtitkári jelölését. Jeremić a B92 RTV-nek nyilatkozva megköszönte a szerb kormánynak, hogy mégis támogatja jelölését.  Mint hozzátette, minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy méltón képviselje országát ebben a nemzetközi megmérettetésben.

– Esélyt kapunk arra, hogy növeljük országunk tekintélyét a világban. A jelöltek bemutatkozása már megkezdődött New Yorkban, a szerbiai csapat már oda is utazott. Valamelyest megkéstünk, de küzdeni fogunk azért, hogy időpontot kapjunk a jelölt bemutatására. A szerbiai csapat egy 80 oldalas programmal utazik New Yorkba, a dokumentumon hosszú ideig dolgoztunk – magyarázta Jeremić.

Az ENSZ tavaly decemberben indította a jelölési folyamatot, amikor az egyes tagországok kaptak egy felhívást, hogy tegyenek javaslatokat a jelöltekre. A jelenlegi ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun mandátuma az idei év végén jár le.

Az ENSZ-főtitkárt a Biztonsági Tanács előzetes ajánlásai alapján a Közgyűlés választja öt évre. A BT öt állandó tagjának vétójoga van. Az íratlan szabályok szerint az ENSZ-főtitkára nem érkezhet ebből az öt országból (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország). Várhatóan a kontinensek közötti rotációs folyamatot is betartják majd. A legutóbbi főtitkárok Peruból, Egyiptomból, Ghánából és Dél-Koreából származtak, az előrejelzések szerint most Kelet-Európán a sor.