2024. szeptember 13., péntek

Šešelj: Egy méltóbb parlamentért fogok küzdeni

Vojislav Šešelj elégedetten nyugtázta, hogy pártja, a Szerb Radikális Párt, bejutott a köztársasági parlamentbe. A választási eredmények közzétételét követő első nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy egy, az előző összetételűnél méltóbb parlamentért fog küzdeni. A nemrégiben első fokon felmentett hágai vádlott arra is ígéretet tett, hogy pártja igyekszik megfelelni szavazói elvárásának.

– Bebizonyítjuk, hogy a többi párthoz viszonyítva felsőbbrendűek vagyunk. A helyzet annyira nehéz Szerbiában, hogy két év múlva ismét rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat tarthatnak. Választásokból biztosan nem lesz hiány – fogalmazott Šešelj.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a közvélemény ugyanazokra a jelenetekre számíthat-e, mint amelyekről a radikálisok a kilencvenes években ismertekké váltak – a képviselők erőszakkal való kicipelése a parlament épületéből, a politikai ellenlábasok vízzel való lelocsolása, cipővel való dobálódzás –, az SZRP elnöke kifejtette: ha az újságírók nem lennének ennyire részrehajlóak és szubjektívek, akkor felismernék, hogy az említett viselkedési forma az akkori rezsim nem demokratikus cselekedeteire való reakció volt. Amikor a radikálisoktól megvonták a felszólalás jogát, kénytelenek voltak „megfelelő” módon reagálni, hogy felhívják az őket ért igazságtalanságra a közvélemény figyelmét, fűzte hozzá Šešelj.

Az első eredmények szerint az SZRP-re a szavazók 7,7 százaléka voksolt. Ezzel ez a párt érte el a harmadik legjobb eredményt az előrehozott köztársasági választásokon. A radikálisok mellett egy másik szélsőjobbos erő, a Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíciója is bejutott a köztársasági parlamentbe.