2024. szeptember 13., péntek

A gyanakvás egyesít

Az eddig ellenzékből politizáló pártok közösen megalakított jogi csapata fogja felülvizsgálni a választási anyagot

A Demokrata Párt, az Elég volt mozgalom, a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt és a Szociáldemokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Liga–Liberális Demokrata Párt koalíciók közös jogi csapatot alakítanak, amely felülvizsgálja a teljes választási anyagot.
A jogi csapat nem csak a felülvizsgálat során működik együtt, hanem miután megalakul a köztársasági képviselőház következő összetétele és napirendre kerül a választási törvények módosítása, saját javaslatokat fogalmaznak meg, jelentette be a pártok vezetőinek egyeztetését követően megtartott sajtótájékoztatón Sanda Rašković Ivić, az SZDP elnöke.
A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az előrehozott választásokat számos szabálytalanság jellemezte, ezek pedig egyértelműen befolyásolták szabad döntésükben a polgárokat. Több helyütt is szavazatokat próbáltak vásárolni a pártok, egyes szavazók már szavazólappal érkeztek a szavazóhelyre, elhunyt személyek is szavaztak és még sorolni lehetne, emelte ki Rašković Ivić.
Jó lenne, ha a jövőben soha többé nem fordulhatnának elő hasonló szabálytalanságok, ezért a jogi csapat felhatalmazást kap, hogy a választási anyag átvizsgálását követően összegzett észrevételek mentén javaslatokat dolgozzanak ki a választási törvények módosítására vonatkozóan, mondta Boško Obradović, a Dveri első embere, majd köszönetet mondott a RIK-nek, amiért nyitottak voltak az együttműködésre és ezzel segítették a kedélyek csillapítását.