2024. szeptember 13., péntek

Volt szabálytalanság, de kevés

CRTA: A leadott szavazatok 3,2 százaléka volt érvénytelen

A rendkívüli parlamenti és a rendes tartományi és helyhatósági választások törvényes keretek között zajlottak, a választás napján a szavazóhelyeken többnyire betartották a törvényes előírásokat, emelte ki sajtótájékoztatóján a CRTA civil szervezet, amely Polgárok szolgálatban elnevezéssel megfigyelőket küldött több szavazóhelyre.

A szervezet képviselői elmondták, a voksolás során előforduló szabálytalanságok nem voltak olyan mértékűek, amelyek kihathattak volna a választások végeredményére. Vagyis voltak olyan települések, ahol késtek a szavazóhelyek megnyitásával, vagy az ellenőrző listát nem dobták be az urnába, illetve a választóbizottságok nem osztották fel egymás között a kötelezettségeket. Volt azonban súlyosabb eset is, amikor például nem tartották tiszteletben a szabadon választás jogát.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy vannak olyan szavazóhelyek, ahol már több alkalommal is megfigyelhető volt a választási előírások megszegése. Ám ezek olyan esetek, amelyek nem jellemzőek, vagy elenyésző számban jelentkeztek.

A CRTA begyűjtött adatai alapján a polgárok 56,7 százaléka jelent meg a figyelemmel kísért 450 szavazóhelyen. A leadott szavazatok közül 3,2 százalékát jelölték meg érvénytelennek.