2024. szeptember 13., péntek

Június elején várható az új kormány megalakulása

Aleksandar Vučić egyelőre csak a Vajdasági Magyar Szövetséget hívta meg a hatalomba

A választási anyag 98,56 százalékos feldolgozottsága nem sokat változtatott a köztársasági parlament majdani összetételén: a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció a vasárnap megtartott választásokon leadott szavazatok 48,23 százalékával 131 képviselői mandátumot szerzett, a Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció a szavazatok 10, 98 százalékával 30 képviselői helyett szerzett, a Szerb Radikális Pártnak a leadott szavazatok 8,09 százaléka 21 mandátumot hozott.

A Demokrata Párt körüli koalíció és az Elég volt mozgalom 16-16 képviselői hellyel fog rendelkezni, a Liberális Demokrata Párt–Szociáldemokrata Párt– Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíciónak pedig 13-13 mandátumot hoztak a választások.

A Szerbiai Képviselőházba öt kisebbségi párt, választási lista képviselői is bejutottak. A Vajdasági Magyar Szövetségnek négy, a Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közösségének és a sandžaki Demokratikus Akció Pártjának 2-2, a Zöldeknek és a Demokratikus Tevékenység Pártjának pedig 1-1 képviselője lesz a parlament következő összetételében.

Az előrehozott köztársasági választások hivatalos eredményének kihirdetésére, illetve a parlament alakulóülésére, majd a kormány megalakulására feltehetőleg még legalább egy hónapot kell várni. Ennek egyik oka az, hogy az országban több szavazóhelyen is meg kell ismételni a szavazást. Amíg ez nem történik meg, addig a Köztársasági Választási Bizottság nem hirdetheti ki a végeredményt és a parlament következő összetétele sem alakulhat meg.

A másik ok, amiért várni kell a következő kormány megalakulására, a Szerb Haladó Párt rendkívüli közgyűlése, amelyet május 28-án tartanak. Az, hogy ki jut tisztséghez, miniszteri funkcióhoz a kormányban, csak a közgyűlést követően derül ki.

Egyelőre az sem egyértelmű, hogy a választási küszöböt átlépő többi párt közül kit látnának szívesen együttműködő partnerként a haladók. Aleksandar Vučić pártelnök eddig egyedül a Vajdasági Magyar Szövetséget invitálta meg. A többi listáról, pártról egyelőre hallgat, még a Szerbiai Szocialista Párt esetleges részvételéről a következő kormánykoalícióban sem kívánt nyilatkozni.

A kormánynak a parlament alakulóülését követő 90 napon belül kell megalakulnia. 2014-ben 33 nappal a rendkívül köztársasági parlamenti választásokat követően alakult meg a kormány. 2012-ben 83 nap telt el a választások napja és az új kormány megalakulása között.