2024. szeptember 13., péntek

A haladók is felülvizsgálják a választási anyagot

Aleksandar Vučić szerint túlságosan sok furcsa dolog történt vasárnap éjszaka

A Demokrata Párt, az Elég volt mozgalom, a Liberális Demokrata Párt–Szociáldemokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíciók már vasárnap este betekintést kértek a Köztársasági Választási Bizottságtól a köztársasági választások teljes anyagába. Az eddig ellenzékből politizáló pártok vezetői azt követően kezdtek el komolyan kételkedni a dolgok szabályosságában, hogy a független választási megfigyelők szervezetei sokkal hamarább részeredményekkel álltak a nyilvánosság elé, mint a RIK.

Most a Szerb Haladó Párt is ugyanezt kérte a választási bizottságtól. A vasárnap megtartott választásokon elsöprő eredményt elért párt szintén úgy véli, hogy a voksolást követő órákban túlságosan sok furcsa dolog történt, ezért betekintést kértek a választási anyagba, valamint újra számoltatnák a szavazatokat. A sajtóértesüléseket Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke is megerősítette.

– Az SZHP átnézi a választási anyagot. Sok a furcsaság. Képzeljék csak el, mi történt volna, ha én jelentem volna meg valamelyik bizottságban, ezt követően pedig úgy alakultak volna az eredmények, ahogyan azok nekem megfelelnek – fejtette ki Vučić.

Az SZHP korábban közleményben emlékeztetett: a párt már felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokat megelőzően, valamint a voksolás napján egyes pártok nyomást gyakoroltak a polgárokra, befolyásolták őket szabad akaratukban és az illetékes intézményekre is nyomást gyakoroltak.