2024. szeptember 12., csütörtök

Megválasztották az új tartományi kormányt

Igor Mirovićot, a Szerb Haladó Párt tisztségviselőjét választotta meg a képviselőház tartományi kormányfőnek. Mirović megválasztására 81 képviselő szavazott igennel, 29 nemmel, ketten tartózkodtak, és egy képviselő nem szavazott.

A jövőben az új vajdasági kormány fő célja az lesz, hogy befektetőket vonzzon Vajdaságba, valamint, hogy arra ösztönözze a külföldi és a belföldi beruházókat, hogy a tartomány fejletlenebb területein tevékenykedjenek.

A tartományi kormány hatalmi koalícióját a Szerb Haladó Párt, a Szocialisták Mozgalma, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja.

Az Egészségügyi Titkárság élén Zoran Gojković, a Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárság élén pedig Zoran Milošević áll. Az Ifjúsági és Sport Titkárságot Vladimir Batez vezeti, míg a Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárságot Vladimir Galić irányítja majd. A Művelődési és Tájékoztatási Titkárság élére Miroslav Štatkić került, a Pénzügyi Titkárságot Smiljka Jovanović vezeti. A Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságot Vuk Radojević, a Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárságot Ognjen Bjelić irányítja majd.  A Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárságot Predrag Vuletić irányíthatja. A Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárságot Nenad Grbićre bízták. A Gazdasági Titkárságot Ivan Đoković irányítja. Az Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságot továbbra is Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője vezeti.

A tartományi kormány alelnöke a következő ciklusban a tárca nélküli, haladó párti Đorđe Milićević, valamint a titkárságot is vezető Ivan Đoković és Nyilas Mihály lesz.

A tartományi kormány tagjai ma letették esküjüket is.