2024. szeptember 12., csütörtök

Mégsem nyílnak meg a tárgyalási fejezetek?

Lehet, hogy szeptemberig kell várni a csatlakozási tárgyalások folytatására

A Blic belgrádi napilap értesülései szerint nem is olyan biztos, hogy a 23. és 24. fejezet megnyitása közel lenne. Egyes hírforrások arról beszéltek, hogy júliusig, de szeptemberig eltarthat, amíg megtörténik az említett két fejezet megnyitása. Az eredeti tervek szerint a június 30-i kormányközi konferencián kellene hivatalosan megkezdeni a csatlakozási tárgyalások ezen részét, a Miniszterek Tanácsának Nyugat-Balkánnal foglalkozó munkacsoportja azonban legutóbbi ülésén nem tudott közös nevezőre jutni az uniós tagállamok tárgyalási platformját illetően, így hétfőre új ülést hívtak össze.

Jadranka Joksimović európai integrációs kérdésekkel foglalkozó miniszter elmondta, hogy ami Szerbiát illeti, mindent megtettek a tárgyalási fejezetek megnyitása érdekében. Véleménye szerint nem lesz jelentős kihatással a csatlakozási tárgyalások dinamikájára az, hogy e hónap végén vagy esetleg júliusban tartják-e meg a kormányközi konferenciát.

Amennyiben a munkacsoport hétfőn elfogadja a közös uniós álláspontot, azt a tagállamok nagyköveteinek állandó értekezlete június 30-i találkozóján hagyhatná legkorábban jóvá, ami ellehetetleníti, hogy még aznap megtartsák a kormányközi konferenciát is, s ekképp megnyissák a tárgyalási fejezeteket.