2024. szeptember 11., szerda

630-640 millió eurót költünk a katonaságra

Vučićnak más a viszonyítási alapja, mint Nikolićnak

A katonaság minden állam politikai tevékenységének az alapját képezi, és nem csak a biztonsági, hanem a gazdasági politika alapját is, ezért a takarékoskodást illetően nem szabad kizárólag a katonaságra hagyatkozni, csak hogy bizonyítsuk a megtakarítások eredményeit– nyilatkozta Tonislav Nikolić államfő a katonai szakszervezetek tüntetése kapcsán.

Tonislav Nikolić államfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök (Fotó: kurir.rs)

Tonislav Nikolić államfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök (Fotó: kurir.rs)

Szerbia elnökének nyilatkozata nem maradt válasz nélkül. Az államfő szavaira rövid időn belül reagált Aleksandar Vučić miniszterelnök.

Vučić egészen egyszerűen úgy reagált Nikolić szavaira, hogy Szerbia nem tudja elkölteni azt, amilye nincs. Ennek ellenére – tette hozzá a kormányfő – az állam a rendőrség és a katonaság dolgozóinak is 5 százalékos fizetésemelést irányozott elő, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap ezt nem támogatta.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Szerbia költségvetése 630-640 millió eurót irányoz elő a katonaság pénzelésére. A kormányfő összehasonlítást is végzett, és hangsúlyozta, hogy országunk többet költ a katonaságra, mint Bulgária és Horvátország, de valamennyivel kevesebbet, mint Magyarország - közölte a Szerbiai Rádió és Televízió.

Vučić hozzátette, hogy az ország sokat költ a katonaságra, amely már egyre korszerűbb felszerelésekkel rendelkezik, és a régió stabilitásának az alapjává válik. Kiemelte azt is, hogy a NATO-tagországok közül csak 9 állam fordít több pénzt a katonaságára, mint amennyit Szerbia költ ugyanezekre a célokra.