2024. szeptember 11., szerda

Holnapra halasztották a költségvetési vitát

Mégsem vitázott a 2017-es költségvetési törvénytervezetről a Szerbiai Képviselőház, ugyanis az ellenzék túl sok módosítási indítványt nyújtott be. A három órás ülés után Maja Gojković házelnök a vitát holnapra halasztotta.
Az ellenzék már az ülés előtt jelezte, hogy nem volt elég idejük, hogy felkészüljenek költségvetési tervezetről szóló vitára. A Demokrata Párt egyebek között a kormány mezőgazdasági politikáját kifogásolta. Az ülést követően Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője kijelentette, hogy az ellenzék a büdzsével kapcsolatban egyetlen észérvet sem tud felmutatni.
A tervezet jövőre 69 milliárd dináros államháztartási hiányt lát elő. Ez egyébként az elmúlt 6 évtized legalacsonyabb deficitje, mivel a hazai össztermék 1,7 százalékát teszi ki. A tervezet szerint növelik az adóbevételt, a jövedelemadóból származó összegeket és csökkentik a helyi önkormányzatok részesedését a jövedelemadó elosztásakor. A tervek szerint az ÁFÁ-ból és a jövedéki adóból származó bevétel is növekszik majd. Ugyanakkor a közszféra néhány területén növelik a fizetéseket és a nyugdíjakat is.