2024. szeptember 11., szerda

3,4 millió euró három kiemelt projektumra

A szabadkai Népszínház és az Y elágazás mellett a VMSZ a Park Palics Közvállalat számára is költségvetési eszközöket „bokszolt ki”

A Szerbiai Képviselőházban már napok óta minden a következő évi költségvetés javaslata körül forog. A beterjesztő a bevételeket 1092,9 milliárd dinárban határozta meg, a kiadásokat 1162 milliárdban, a hiányt pedig 69,1 milliárd dinárban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A VMSZ az idén három projektum érdekében lobbizott különösen aktívan. Ezek az Y elágazás – 300 millió dinár –, a Park Palics Közvállalat, illetve Palics idegenforgalmi fejlesztése – 10 millió dinár – és a szabadkai Népszínház új épülete. Módosítási indítványában a párt utóbbi projektumra a következő évi költségvetésbe 111 millió dinárt indítványozott, javaslatát el is fogadták. A másik két projektum már eleve része volt a költségvetés javaslatának. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének elmondása szerint azért éppen ez a három projektum, mert ezek már a párt választási programjában is kiemelt témaként szerepeltek, és később a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós megállapodásba is beépültek.

Abban, hogy az Y elágazásra elkülönített 300 millió dinár részévé vált a költségvetésnek, Kern Imre közlekedési, építésügyi és infrastrukturális államtitkárnak van a legnagyobb érdeme, hiszen folyamatosan hangsúlyozta a projektum fontosságát a minisztériumban – nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint, és hozzátette, hogy a VMSZ-államtitkár közbenjárásának köszönhetően a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztériumban elfogadták az érvelést, hogy az Y elágazás elsősorban a szabadkai polgárok szempontjából elengedhetetlen, főleg azok számára, akik a Zágrábi utca környékén laknak, amelyen évtizedek óta naponta több száz nyerges vontató vonul végig. Másrészt a gazdaság és a szabadkai ipari park, illetve a szállítmányozó cégek szempontjából is rendkívül fontos projektumról van szó – hangsúlyozta a politikus.

– A szóban forgó projektum kivitelezése valamikor harminc évvel ezelőtt vette kezdetét, ám nagyon sokáig semmi nem történt, az ígéretek nem valósultak meg. Hosszú évek óta az idei költségvetés volt az első, amelybe sikerült beépíttetnünk 197 millió dinárt az Y elágazás kiépítésére. Ennek köszönhetően a közelmúltban Békova környékén megkezdődtek a munkálatok a körforgalom kiépítésén, majd elkészült az autópálya úgynevezett szabadkai déli kijárata. Jövőre az állam 300 millió dinárt tervez fordítani a munkálatokra. A minisztériumban azt mondták, hogy ebből a pénzből a zombori úttól a topolyai útig terjedő rész készülhet el. Az is újdonság lesz a következő évi költségvetésben, hogy a nagyberuházási projektumok tekintetében a hároméves terveket, azaz összegeket tartalmazza. Az Y elágazásra 2018-ban 1 milliárd dinárt fordítana az állam, 2019-ben pedig 800 milliót. Így a 2016-os, a 2017-es, a 2018-as és 2019-es évre összesen nagyjából 17 millió eurót sikerült biztosítanunk ennek a projektumnak a megvalósítására. Ennyi pénzből vagy be lehet fejezni a munkálatokat, vagy harminc év után végre eljuthatnánk szinte a befejezésükig – magyarázta Pásztor.

A VMSZ az idén először lobbizott a Park Palics Közvállalat érdekében. Ezt a projektumot a palicsi idegenforgalom átfogó fejlesztése miatt tartották fontosnak – emelte ki a politikus.

A szabadkai Népszínház épületére háromszor annyi pénzt különítettek el, mint az idén (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai Népszínház épületére háromszor annyi pénzt különítettek el, mint az idén (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai Népszínház új épületének projektuma szintén visszatérő téma, ez a projektum azonban kimaradt a 2017-es büdzsé javaslatából, ezért a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői 111 millió dinárról nyújtottak be módosítási indítványt, amelyet a szerb kormány tegnap elfogadott, így az indítvány a javaslat részeként kerül szavazásra a népképviselőházban. A 2017. évi büdzsé javaslatára összesen 286 módosítási indítványt nyújtottak be, a kormány ebből csupán a VMSZ képviselői által megfogalmazottat és a parlament Pénzügyi Bizottságának módosítási indítványát fogadta el.

– A Népszínház új épületének kiépítéséről 2006-ban írták alá a szerződést. Ezt követően a köztársaság évekig nem tett eleget szerződésbeli vállalásainak, és nem különítette el a szükséges költségvetési eszközöket a projektumra. Először a 2015-ös állami költségvetésben sikerült pénzt – 35 millió dinárt – biztosítanunk a projektumra. Az idei költségvetésben szintén 35 millió dinárt irányoztak elő a munkálatok folytatására, szintén pártunk módosítási indítványának elfogadása után. Ezek nélkül a pénzösszegek nélkül az épület nem úgy nézne ki, ahogyan ma kinéz. A következő évre tervezett 111 millió dinárból a munkálatok komolyabb részét lehet elvégezni. Olyan információink is vannak, hogy a tartományi kormány szintén tetemesebb összeget kíván elkülöníteni erre a projektumra. A részletezett három projektumra, amelyek elsősorban a szabadkaiak számára fontosak, ám mégis regionális jelentőségűek, 3,4 millió eurót sikerült biztosítani a 2017. évi költségvetésben – fogalmazott Pásztor.