2024. szeptember 11., szerda

„Parázs vita” a parlamentben

Ki gyújtotta fel a házat 2000-ben? – Miért szaladgálnak összevissza a képviselők? – Ismét kocsmai szinten zajlottak a költségvetésre (nem) vonatkozó felszólalások

Aki a számos „megfelelő” időpont egyikében kukkantott bele a szerbiai parlament tegnapi ülésébe, annak halvány fogalma sem lehetett arról, hogy a képviselők valójában a jövő évi költségvetésről, illetve az annak tervezetére benyújtott mintegy háromszáz módosító indítványról tárgyaltak.

– Márpedig ez igenis egy képviselőház lesz, és nem kocsma – emelte fel a hangját egyik pillanatban Maja Gojković házelnök, aki azonban a továbbiakban maga sem érezte szükségét annak, hogy tartsa magát az illemhez, s csakhamar bekapcsolódott abba a vitába, melly arról szólt, hogy ki tehet a szerb politikai színtéren uralkodó rossz körülményekről, ki politizál szégyenteljesebben, s ki volt az, aki felgyújtotta 2000-ben a parlamentet.

– Mély meggyőződésem, hogy a képviselőházat a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) gyújtotta fel, és azt gondolom, hogy a többpártrendszerben a DOS-nál rosszabb dolog még sohasem történt – adott hangot véleményének Gojković.

Ezt követően kijelentette, amióta ő elnököl a képviselőházban, sokkal nagyobb arányú a megtakarítás, egészen pontosan 400 millió dinár, majd kritizálni kezdte a képviselőket, amiért soha nem akarnak sétálni egy kicsit a parlamentben, hogy lássák, e spórolás ellenére minden olyan, mint régen. A házelnök egyébként is aktív volt: Radoslav Milojčić demokrata párti képviselőre két figyelmeztetést is kirótt, Marko Đurišić szociáldemokrata párti honatya azért „kapott ki”, mert szót kért, és nem volt bent a teremben, s amikor sorra került, futnia kellett a szószékhez. Szót végül mégsem kapott: miért nem jött idejében, ezt mondta a házelnök. Annyira belejött a figyelmeztetések osztogatásába, hogy Aleksandar Martinović, saját képviselőcsoportjának (SZHP) a vezetője is részesült egyben.

Hogy az ülés még érdekesebb legyen, tiltakozásképpen Marijan Rističević haladó párti képviselő korábbi megnyilvánulásai miatt, a Demokrata Párt és az Elég volt! frakció tagjai minden egyes alkalommal elhagyták a termet, amikor a szóban forgó képviselő magához ragadta a szót.

A folytatásban megtudhattuk, hogy nincs minden rendben a képviselőházi áramellátással, s hogy 2000. október 5-én pontosan száz képet raboltak el a betolakodók. Ekkor szólalt meg Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, aki úgy vélte, a haladók jobban teszik, ha hallgatnak, mert az október 5-ei történés szereplőit rendre a listájukon juttatják be a képviselői padsorokba. Aleksandar Martinović még megállapította, hogy Boško Obradović, a Dveri elnöke „félig írástudónak minősülő bitangként” beszél a házban, s ez nagyjából elég is volt ahhoz, hogy az éppen elnöklő Vladimir Marinković berekessze egy időre az ülést, mert megállapította, hogy „nincsenek meg a feltételek a folytatáshoz”.

A jövő évi büdzsé bevételei egyébként 1092,9 milliárd dinárt, kiadásai pedig 1119 milliárdot tesznek ki, a hiány 69,1 milliárdra rúg. A bruttó hazai termék háromszázalékos növekedésére számít a kormány, és 2,4 százalékos inflációval számol.