2024. szeptember 10., kedd

Életbe lépett a kampánycsend

Vasárnap estig tilos választási propagandát folytatni

Ma éjféltől érvényes az államfőválasztást megelőző kampánycsend. Tilos mindenféle választási propaganda. A tilalom a szavazóhelyek bezárásáig, vagyis vasárnap 20 óráig marad érvényben.

Mint ismeretes, április másodikán – vasárnap – tartják meg az elnökválasztást, amelyen 11 jelölt indul. A törvény értelmében az a jelölt győz, amelyik a leadott szavazatoknak több mint a felét megszerzi. Ha ez egyik indulónak sem sikerül, két hét múlva egy újabb fordulót tartanak, amikor már csak a két legtöbb voksot begyűjtött államfőjelölt indul a szavazatokért. A második fordulóban az számít győztesnek, aki több szavazatot kap. A jelöltek sorrendjét az határozza meg, hogy hány szavazatot szereztek az első körben. Az előírások értelmében a több szavazattal rendelkező neve lesz az első a listán. Kettőnél több jelölt is bejuthat a második fordulóba, ha az első forduló eredménye úgy alakul, hogy többen is osztoznak az első vagy a második helyen. Ha a második fordulóban is fej fej mellett végezne a két vagy több jelölt, akkor megint megismétlik a szavazást 15 napon belül.

Szerbiában összesen 8523 szavazóhelyet nyitnak meg vasárnap reggel 7 órakor, ebből 8224 községi és városi szavazóhely, 29-et pedig büntetés-végrehajtási intézményekben létesítenek. 20 óráig tart a szavazás. Koszovó területén 90 helyen lehet voksolni. Külföldön 32 állam 53 szavazóhelyén adhatják le szavazataikat a szerb állampolgárok. Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban már egy nappal korábban, április 1-jén megtartják az államfőválasztást, helyi idő szerint reggel 7 és este 8 óra között. Ausztriában, Belgiumban, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Katarban, Kínában, Libanonban, Macedóniában, Máltán, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Montenegróban, Csehországban, Svájcban és Svédországban is lehet majd szavazni a szerbiai választás napján.

A parlamenti választásoktól eltérően az elnökválasztás alkalmával a részvételi adatokat nem a választói névjegyzék kivonata, hanem az urnákba dobott szavazólapok száma alapján határozzák meg. A Köztársasági Választási Bizottságnak kötelessége 96 órával, azaz 4 nappal a szavazóhelyek bezárását követően közölni a választás eredményét. Előzetes eredményeket már vasárnap este is közölnek a bizottságnak és a választásokat megfigyelő szervezeteknek a képviselői. A hivatalos eredményeket a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében jelentetik meg.