2024. szeptember 10., kedd

Mikor lesz Szerbia európai?

Sonja Liht: Csak 2015-ben többen hagyták el az országot, mint korábban bármikor

A régiót meghatározó legnagyobb gond az éppen zajló radikális demográfiai törés: azok hagyják el a térséget, akik változásokat hozhatnának – emelte ki Sonja Liht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alap elnöke. Rámutatott, hogy csak 2015-ben sokkal többen hagyták el az országot, mint korábban bármikor.

– Tehetünk-e valamit? A válaszom: tennünk kell. Az állam azonban sajnos keveset vagy semmit sem tesz ebben a kérdésben – mondta Sonja Liht.

Sonja Liht (Beta)

Sonja Liht (Beta)

Az Európa Szerbiában és Szerbia Európában – hol találkozunk? című tanácskozáson elmagyarázta, hogy arra kell az egész Balkán-félszigetnek koncentrálnia, miként hozhatja Európát a Balkánra.

Több szervet is kritikával illetett, mondván, régóta nem hallott arról, hogy a világban elismert szakembereket hívtak volna meg, hogy rendszeresen tartsanak előadásokat az egyetemeken. Márpedig ezek az emberek fontosak számunkra, hiszen csak azzal lehet a demográfiai törést megállítani, ha hidat építünk köztünk és a világ sikeres emberei között. Véleménye szerint ugyanis ezek a szakemberek olyan európai értékeket tudnának felállítani, amelyek hiányoztak akkor, amikor ők külföldre mentek karriert csinálni. Csak ők lehetnek a szövetségeseink abban, hogy olyan értékeket állítsunk fel az országban, amelyekért már többször is fellázadtunk, de érvényt szerezni nekik soha nem tudtunk.

Slobodan Marković, a Politikai Tudományok Karának professzora ugyanakkor feltette a kérdést: lehet-e „europaizálni” a Balkánt úgy, hogy a jó szakemberek külföldre távoznak?

A Demokrácia Központ által szervezett és a Friedrich Ebert Alapítvány által támogatott tanácskozáson Aleksandra Joksimović, a Külpolitikai Központ elnöke kiemelte, az Európai Unióra jelenleg nagy nyomás nehezedik keletről és nyugatról is, hiszen amíg negatív előjelű üzenetek érkeznek az Amerikai Egyesült Államokból, Oroszország hatása is egyre nagyobb azokra az EU-tagországokra, akiknél aktuálisak az országon belüli választások. A szakember szerint a Nyugat-Balkán számára nagyon fontos lenne az EU-n belüli stabilizáció is, hiszen a Nyugat-Balkánra csak ez hozhat stabilitást, illetve nélkülözhetetlen reformokat.

Dragoljub Mićunović professzor ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy a nép a múltba vágyódik vissza. Véleménye szerint a legjobb lépése a szerbiai politikának jelen pillanatban az lenne, ha tükröt tartana a társadalom elé.