2024. szeptember 10., kedd

Vučić magabiztos győzelmet aratott (ÉLŐ, VIDEÓ)

Államfőt választott Szerbia - Nem lesz második forduló - 50 százalékos részvétel 19 óráig

Csaknem teljes feldolgozottság melletti eredmények:

Jelölt sorszáma, neve és pártja

Becsült választási eredmény

1. Saša Janković – Szerbia félelem nélkül polgári csoport

15,6%

2. Vuk Jeremić – Jobban kell! polgári csoport

5,7%

3. Miroslav Parović – Nemzeti Szabadelvű Mozgalom

0,3%

4. Saša Radulović – Elég volt! Mozgalom

1,3%

5. Luka Maksimović – Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran! Polgári Csoport

9,6%

6. Aleksandar Vučić – a Szerb Haladó Párt és koalíciós partnereinek a jelöltje

55,7%

7. Boško Obradović – Dveri

2,3%

8. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt

4,5%

9. Aleksandar Popović – Szerbiai Demokrata Párt

1,1%

10. Milan Stamatović – Egészséges Szerbiáért Polgári Csoport

1,1%

11. Nenad Čanak – Vajdasági Szociáldemokrata Liga

1,1%

Forrás: CeSID / Feldolgozottság: 95%

FRISS INFORMÁCIÓK

A CeSID 95 százalékos feldolgozottságig jutott: Vučić 55,7, Janković 15,6, Beli 9,6 és Jeremić 5,7 százalékkal a vezető jelöltek (táblázatban). Nem lesz második forduló, jelezte az Ipsos, Vučić 55 százalékon van e szervezet mérése alapján is. A Köztársasági Választási Bizottság a szavazatok 17 százalékát dolgozta fel, Vučić valamivel 60 százalék alatti eredményt tudhat magáénak a részeredmény szerint.

Vučić győzelmi beszédben a magyarokról is szólt.

Bezártak a szavazóhelyek 20 órakor, kezdetét vette a szavazatszámlálás. Az Ipsos és a CeSID folyamatosan dolgozza fel az eredményeket.

VISSZAÉLÉSEK

A szendrői rendőrség letartóztatta D. P. (67) Velika Plana-i lakost a választási anyag megsemmisítése miatt. Az illető erősen ittas állapotban volt a beszámolók szerint, amikor széttépte a választói névjegyzék egy oldalát. Bűnvádi feljelentést tesznek ellene.

A Központ a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért (CRTA) három esetben bűnvádi feljelentést tesz szavazatvásárlás alapos gyanúja miatt. Temerinben, Belcsényben és Slana Barán észleltek a megfigyelőik visszaéléseket. Az N1 hírtelevízió értesülései szerint videofelvételek rögzítették a temerini szavazatvételt. Egy fehér kombinál kaptak egyesek pénzt szavazás előtt. A CRTA tudni véli, hogy Leskovacon és Újvidéken előfordult néhány esetben, hogy a szavazó nem tudta leadni voksát, mert valaki már voksolt helyette. A szervezet szerint a nap folyamán csökkenő tendenciát mutat a visszaélések száma, a feljegyzett esetek nem veszélyeztetik a választás érvényességét.

RÉSZVÉTELI ARÁNY

Az Ipsos közvélemény-kutató közlése szerint 19 óráig a szavazásra jogosult polgárok 49,8 százaléka adta le voksát az államfő-választáson. A tavalyi parlamenti választáson 51,6 százalékos volt a részvétel este hétig. 2012-ben az elnökválasztáson 53,6 százalékos volt a részvétel 19 óráig. A CRTA adatai szerint 49,9 százalékos volt a részvétel este hétig, ami 3,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A Köztársasági Választási Bizottság adatai szerint 18 óráig az arra jogosultak 46,23 százaléka adta le szavazatát. Közép-Szerbiában a szavazópolgárok 46,11, Vajdaságban 46,45, Belgrádban pedig 49,12 százaléka voksolt.

Begyűjtött voksok Zentán (Gergely Árpád felvétele)

Begyűjtött voksok Zentán (Gergely Árpád felvétele)

KORÁBBAN

A CRTA adatai szerint 37 százalékos volt a részvétel 16 óráig. Ez 2,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi parlamenti választásokon.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) korábbi beszámolója szerint Szerbiában, Koszovó nélkül, a szavazásra jogosult polgárok 29,94 százaléka adta le voksát 14 óráig. Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója közölte, hogy Belgrádban a szavazók 31,84, Vajdaságban 30,17, Közép-Szerbiában pedig 29,82 százaléka járult a szavazóurnákhoz. A 2012. május 6-án megtartott előző államfő-választáson magasabb volt délután 2 óráig a részvételi arány, akkor a szavazópolgárok 31,67 százaléka voksolt. 2012-ben a választás végleges részvételi aránya 57,73 százalékos volt.

Hasonló eredményeket hozott nyilvánosságra a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató is. Az előbbi szerint 14 óráig az arra jogosultak 29 százaléka, az utóbbi szerint 29,2  százaléka ment el voksolni.

Az elnökjelöltek már szavaztak. Erről bővebben ezen a linken olvashat.

A SZAVAZÁS MENETE

Ma reggel 7 órakor összesen 8396 szavazóhelyet nyitottak meg. A szavazásra jogosult mintegy 6,7 millió polgár este 20 óráig, 11 elnökjelölt közül választhat.

Az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak.

A szerbiai állampolgárok Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban már leadhatták a szavazatukat. Koszovón összesen 90 szavazóhely áll a  polgárok rendelkezésére. Itt megközelítőleg 106 ezren voksolhatnak. A büntetés-végrehajtási intézetekben 29 helyen 9326 polgár voksolhat.

20 óráig, a szavazóhelyek bezárásáig kampánycsend van érvényben az országban.

Csak akkor adhatjuk le szavazatunkat, ha magunkkal visszük a személyi igazolványunkat, útlevelünket vagy hajtási engedélyünket, melyen látható a személyi számunk. Lejárt igazolvánnyal abban az esetben lehet szavazni, ha a polgár felmutatja a rendőrség által kiállított bizonylatot az új igazolvány kidolgozására vonatkozó kérelem benyújtásáról.

A RIK szabályzata értelmében egészségügyi okokra hivatkozva otthon is le lehet adni a voksunkat, amennyiben 11 óráig jeleztük az erre vonatkozó igényünket a helyi szavazatszámláló bizottságnak.

A törvény értelmében az a jelölt győz, amelyik megszerzi a leadott szavazatoknak több mint a felét. Ha ez egyik indulónak sem sikerül, két hét múlva egy újabb fordulót tartanak, amikor már csak a két legtöbb voksot begyűjtött államfőjelölt indul a szavazatokért.

ÉLŐBEN A VÁLASZTÁSRÓL

A szavazással kapcsolatos adatokat nyomon követheti a Központ a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért (CRTA) alábbi élő videolinkjén. A nyilvánosságot 18, 20.15 és 22  órakor sajtótájékoztatón értesítik az új fejleményekről.