2024. szeptember 10., kedd

Két helyen megismétlik a szavazást

Palánkán és Nagybecskereken egyeseknek ismét az urnák elé kell járulniuk

A Köztársasági Választási Bizottság elfogadta a vasárnap megtartott elnökválasztás szabályosságára benyújtott kifogások némelyikét, majd arról határozott, hogy Palánkán a 11-es és Nagybecskereken a 11-es szavazóhelyen április 11-én megismétlik a szavazást.

A belgrádi Miloš Marković panaszát egyhangúlag fogadta el a választási bizottság. Marković kifogásában az áll, hogy Palánkán a szóban forgó szavazóhelyen néhány személy annak ellenére is leadhatta voksát, hogy más személyi szám szerepelt személyazonosító dokumentumukban és más a szavazóhelyen található választói névjegyzékben. Szintén a belgrádi Miloš Marković volt az, aki Nagybecskereken is szabálytalanságot észlelt. Itt szintén a 11-es szavazóhelyen történtek visszásságok, pontosabban az urnában több szavazólap volt, mint amennyien szavaztak.

Egy Rašo Nedeljkov nevű polgár szintén kifogást nyújtott be a választás szabályosságára vonatkozóan, erről azonban jövő héten dönt a RIK, mivel a panaszban nem tüntette fel személyi számát, így nem sikerült azonosítaniuk. Nedeljkov Kraljevón észlelt szabálytalanságokat, kifogásában azt állítja, hogy az egyik szavazóhelyen több szavazólap volt az urnában, mint amennyien szavaztak.

A RIK három másik kifogást elvetett.