2024. szeptember 10., kedd

Felfüggesztik a šidi migránsközpontot

Aleksandar Vulin elmondása szerint a migránsokat arányosan kell elszállásolni országszerte

Šiden ideiglenesen felfüggesztik a migránsok számára kialakított befogadóállomást, Obrenovácon pedig jelentősen csökkentik az ott elszállásolt migránsok létszámát, erősítette meg Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Mint hozzátette, ha esetleg ismét tömegesen jelennének meg Szerbiában a migránsok, akkor megfontolják a šidi központ ismételt megnyitását. Vulin értékelése szerint Šidre és az ottani központra évek óta túlságosan nagy nyomás nehezedik, ezért itt az ideje, hogy a helyiek végre fellélegezzenek. Vulin köszönetet mondott a helybélieknek, amiért ilyen sokáig kitartottak és mindvégig emberségesek voltak.

– Igyekszünk igazságos arányokat teremteni, ezért néhol csökkentjük az elhelyezett migránsok számát. Az az álláspontunk, hogy egy hatalmas helyett ésszerűbb több kisebb befogadóközpontot fenntartani. Egy kisebb létesítményben mindig könnyebb megfelelő körülményeket teremteni és fenntartani, mint egy hatalmasban. Másik törekvésünk, hogy a migránsokat sehol se a települések központjában szállásolják el – taglalta Vulin.

A miniszter ismételten rámutatott, hogy Szerbia a nyugati országokhoz képest is kiemelkedően emberségesen bánik a migránsokkal. Szerbiában senki nem bántalmazza a migránsokat, sem a rendőrség, sem senki más, szállást, élelmet és orvosi ellátást kapnak, nyomatékosította Vulin.