2024. szeptember 10., kedd

Egy tolóablak, sok bizonylat

Holnaptól állítólag kevesebb helyen és kevesebbet kell sorban állnunk

Holnap kezdik meg maradéktalanul alkalmazni az általános közigazgatási eljárásról szóló törvényt, amely egyebek mellett azt eredményezi, hogy a polgárok az állami okmányok, bizonylatok, kivonatok egy részét egy helyen válthatják ki.

A másik újdonság az, hogy az elhunytak anyakönyvezését szintén elektronikusan végzi az állam. Az illetékes hivatalok a bejegyzést követően automatikusan és azonnal tájékoztatják az illetékes bíróságot és a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, így az állam azonnali hatállyal megszünteti a nyugdíj kifizetését.

Az államhatalom képviselőinek értékelése szerint az állam ezzel tetemes összegeket takaríthat meg, mivel eddig szinte mindennaposak voltak a visszaélések, pontosabban a hozzátartozók az elhunyt nyugdíját olykor évekig felvették. Az elhunyt bejegyzését az anyakönyvbe a választói névjegyzék vezetéséért illetékes szervhez is eljuttatják, így mostantól az elhunytak „nem voksolhatnak” a választásokon.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium becslése szerint a bizonylatok, kivonatok elektronikus kiváltásával évente 6,7 millió papírt lehet megtakarítani.

A törvény mentén elektronikus rendszerben kötik össze egymással az államigazgatási minisztériumot, a Belügyminisztériumot, a kötelező szociális biztosítás központi nyilvántartóját, a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot és a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálatot, így a polgárok egy tolóablaknál válthatnak ki minden olyan dokumentumot, amely az előbb említett szolgálatok, intézmények hatáskörébe tartozik.