2024. szeptember 10., kedd

Egy évben 68 munkanap

Kevés volt az ülés a parlamentben, a bizottságok már lázasabb munkát folytattak

A köztársasági képviselők az elmúlt évben, a tavaszi ülésrenddel bezárólag, összesen 68 munkanapot töltöttek parlamenti üléseken – tette közzé felmérésének eredményét a Nyitott Parlament. Kifogásolták, hogy a honatyák kérdéseire csak egyszer volt hajlandó válaszolni a kormány, 2017. október 27-én volt alkalmuk közvetlenül kérdéseket intézniük az államvezetőséghez a képviselőknek.

A köztárasági parlament alakuló ülése (Ótos András felvétele)

A köztárasági parlament alakuló ülése (Ótos András felvétele)

Az üléseken összesen 88 törvényt fogadott el a ház, ebből 13 törvény számított teljesen újnak. A parlament 48 nemzetközi megállapodást is jóváhagyott, s 27 törvénymódosítást is elfogadott. A jogszabályok felét sürgős eljárásban vitatták meg.

A javasolt törvényekre a képviselők 3.229 módosítási indítványt adtak át, ám csupán 13 került elfogadásra.

Bizottsági ülések bőven voltak: 265 ilyen testületi összejövetelt tartottak, a leggyakrabban az alkotmányjogi bizottság tagjai ültek össze. A gyermekjogi testület csak egy ülést tartott egy év alatt.

Az elfogadott legjelentősebb törvények között van a helyi önkormányzatok pénzeléséről, a családon belüli erőszakról és a lakhatással és tömbházfenntartással foglalkozó jogszabály.

Az elnökválasztás kampányában egyetlen ülés sem volt.

A 250 képviselő közül 24 elhagyta eredeti képviselőcsoportját. Eredetileg három független képviselő foglalt helyet a teremben a választásokat követően, mára a frakción kívüliek száma kilencre gyarapodott.