2024. szeptember 10., kedd

„Nincs gyereked, nem lehetsz kormányfő”

Június 10. és 15. között derülhet ki az ország következő miniszterelnökének kiléte

Megkezdődtek tegnap a kormányalakítási tárgyalások Aleksandar Vučić államfő hivatalában. Azoknak a választási listáknak a képviselőit hívta egyeztetésre, akik a tavalyi rendkívüli parlamenti választásokon átlépték a választási küszöböt. Elsőként az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik választási lista képviselői ültek tárgyalóasztalhoz Vučićtyal. A Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási lista képviseletében a haladó Aleksandar Martinović és Marija Obradović vett részt a délelőtt megejtett találkozón, valamint Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke, Dubravka Filipovski, a Velimir Ilić vezette Új Szerbia volt politikusa, ma önálló köztársasági képviselő és Milan Krkobabić, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnöke, akik tájékoztatták az államfőt a kormány következő összetételével kapcsolatos álláspontjukról.

Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt alelnöke a találkozót követően elárulta, hogy a felek álláspontja valamelyest eltért egymástól.

– Az SZHP kitart amellett, hogy a következő kormányfőnek a párt tisztségviselőinek soraiból kell kikerülnie. Rasim Ljajić szerint a miniszterelnök inkább politikus legyen, mintsem szakértő, Milan Krkobabić pedig úgy véli, hogy a kormány első embere csakis olyan valaki lehet, aki tiszteletben tartja a kormány eddigi politikáját és munkáját. Azzal kapcsolatban azonban egyetértettünk, hogy elfogadjuk és tiszteletben tartjuk Aleksandar Vučić döntését, legyen az bármilyen is. A kormányalakító személye mellett az alkotmány módosításáról, a stabilitás és a béke megőrzéséről, a régió országai közötti együttműködésről is beszélgettünk. Pártunknak nem volt konkrét javaslata a kormányfő személyével kapcsolatban, mivel erről először az SZHP szerveinek kell közös nevezőre jutniuk – taglalta Obradović.

Dragan Marković Palma szerint csak példamutató személy lehet kormányfő. Emellett pedig éljen házasságban és legyen gyermeke. Dragan Marković Palma és Ivica Dačić a tegnapi megbeszéléseken (Beta)

Dragan Marković Palma szerint csak példamutató személy lehet kormányfő. Emellett pedig éljen házasságban és legyen gyermeke. Dragan Marković Palma és Ivica Dačić a tegnapi megbeszéléseken (Beta)

TUDJÁK, MIT NEM AKARNAK

A haladókat és választási koalíciós partnereiket követően a Szerbiai Szocialista Párt–Egységes Szerbia küldöttsége járult Aleksandar Vučić elé. Dragan Marković Palma, az ESZ elnöke pontosan tudja, hogy milyen tulajdonságokkal bíró személynek kellene betöltenie a miniszterelnök tisztségét.

– Csak példamutató személy lehet kormányfő. Olyan valaki, aki népszerűségnek örvend a nemzetközi színtéren, gazdag politikai tapasztalattal rendelkezik, emellett pedig éljen házasságban és legyen gyermeke – közölte Palma, aki köztudottan homofób és feltehetőleg hallott róla, hogy sajtóértesülések szerint a homoszexualitását nyíltan felvállaló Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter az egyik esetleges várományosa a miniszterelnöki tisztségnek.

Ivica Dačić megbízott kormányfő, az SZSZP elnöke igyekezett élét venni Palma nyilatkozatának, és azzal mentegetőzött az újságíróknál, hogy már ismerhetik az ESZ elnökét és nézeteit.

– Mintha nem tudnák, milyen álláspontot képvisel ebben a témában… Mindannyian tudhatják, hogy miről beszél. Nyíltan beszél ezekről a dolgokról. Ez persze nem jelenti, hogy ebben a témában egyetértek Dragan Markovićtyal, többször összevitáztam már vele – szólt az újságírókhoz Dačić.

A kormányalakítási tárgyalásokkal kapcsolatban az SZSZP elnöke kifejtette, naiv mindenki, aki azt hitte, hogy egy nap alatt, egyetlen egyeztetést követően fény derül a következő miniszterelnök személyére. Az első találkozón semmi sorsdöntő dolog nem hangzott el és nem is hangozhatott el, ezt mindenki tudja, akinek van valamennyi politikai tapasztalata, nyomatékosította Dačić. Hozzátette, hogy hamarosan Vučić és ő maga is hivatalos látogatásra külföldre utazik, ezért a tárgyalásokat június 10. után folytatják.

Nikola Selaković, az államfő főtitkára korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy a következő kormányfő személyére valamikor június 10. és 15. között derül fény.

EGYESEK NEM KÍVÁNCSIAK A BOHÓZATRA

A Szerb Radikális Párt is elfogadta az államfő meghívását. Vojislav Šešelj pártelnök helyett fia, Aleksandar Šešelj és a párt tisztségviselői vettek részt az egyeztetésen. Milovan Bojović elmondása szerint Vučić tájékoztatta a radikálisok küldöttségét terveiről, arról, hogy hogyan képzeli el a kormányalakítás folyamatát. Konkrét jelöltről azonban nem esett szó, tette hozzá a politikus, majd megerősítette, hogy az SZRP nem kíván része lenni a hatalmi többségnek, mivel nem óhajt elállni eddigi politikájától, az pedig összeegyeztethetetlen a köztársasági hatalom politikájával.

A Demokrata Párt, a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt, a Saša Radulović Elég volt mozgalom és a Dveri képviselői előre bejelentették, hogy nem hajlandóak részt venni az egyeztetésen.

A Dveri nem óhajt részt venni a színjátékban, amely során a demokrácia leple alatt diktatúrát vezetnek be, közölte Boško Obradović pártelnök. Az Elég volt mozgalomban azt mondták, hogy akkor készek tárgyalóasztalhoz ülni Vučićtyal, ha lemond elnöki tisztségéről a Szerb Haladó Pártban. A DP-nek nincsen miről beszélgetnie Vučićtyal, hiszen eddig egyetlen ígéretét sem teljesítette, mondták a demokraták, Tadić pártjában pedig bohózatnak minősítették a kormányalakítási tárgyalásokat és kifejtették, hogy ebben nem óhajtanak részt venni.

Aleksandar Vučić ma a kisebbségi pártok választási listáinak képviselőivel találkozik.