2024. szeptember 10., kedd
JÚNIUS 20-ÁN

Újabb két tárgyalási fejezetet nyit meg az EU Szerbiával

Az Európai Unió hivatalosan is megerősítette azt az elhatározását, hogy két újabb csatlakozási tárgyalási fejezetet nyit meg Szerbiával.

Mind a 28 tagállam zöld fényt adott a tárgyalások megkezdéséhez a vámunióra vonatkozó 29-es, valamint a szellemitulajdon-jogok témakörét felölelő 7-es fejezet keretében. A döntést tegnap vita nélkül fogadták el Brüsszelben, a tagállamok nagyköveteinek ülésén.

Az Európai Tanács elnöklői tisztségét betöltő Málta június 20-án este fél nyolcra Luxembourgba hívta össze a Szerbiával tartandó kormányközi konferenciát, amelyen megnyitják az újabb tárgyalási fejezeteket. A konferencián az Európai Uniót valószínűleg Johannes Hahn bővítési biztos, Helena Dali, Málta európai ügyekkel megbízott minisztere, valamint Angelina Eichhorst, az Európai Külügyi Szolgálat nyugat-balkáni igazgatója képviseli.

A két új fejezettel Szerbiának összesen 10 megnyitott csatlakozási tárgyalási fejezete lesz, ezek közül kettőt ideiglenesen már le is zártak. Johannes Hahn bővítési biztos jelezte, hogy az év második felében további fejezetek megnyitása várható.