2024. szeptember 10., kedd

Növelnék az idei tartományi költségvetést

Ma ülésezik a Tartományi Képviselőház

A Tartományi Képviselőház mai ülését megelőzően tegnap különféle bizottsági ülések keretében vitatták meg a 2016-os tartományi költségvetés zárszámadásáról és megvalósításáról, továbbá a 2017-es tartományi költségvetés átütemezéséről szóló javaslatokat. Tegnap szinte valamennyi képviselőházi bizottság ülésezett.

A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság tagjai többségi szavazattal elfogadták a már említett két javaslatot. Az idei évi költségvetés módosul, az átütemezés értelmében 66,1 milliárd dinár lesz, ami azt jelenti, hogy 2,5 milliárd dinárral több a tavaly év végén elfogadottnál. A javaslat értelmében az átütemezett tartományi költségvetés oroszlánrészét nagyberuházási célokra fordítják Vajdaságban. Ez leginkább a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére irányul majd, amelyre 618 millió dinárt irányoztak elő. Emellett 423 millió dinárt fordítanak az egészségügy és szociális védelem terén tervezett befektetésekre. Ebből 213 millió dinár az egészségügyi intézmények keretében működő létesítmények felújítását, 210 millió dinár pedig új gépek, felszerelések beszerzését szolgálja majd.

A korábban tervezett összegnél többet költenek majd az oktatásügy fejlesztésére is: 320 millió dinár értékben az iskoláskor előtti intézmények, valamint az általános iskolák épületeinek a felújításához járulnak hozzá, és további 50 millió dinárt irányoznak elő az említett intézményekhez tartozó sportpályák és játszóterek átépítésére.

A tartományi költségvetés átütemezéséről szóló javaslat értelmében a vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházásokra 252 millió dinárt fordítanak majd.

A bizottsági ülésen elhangzott: a költségvetés átütemezése lehetővé teszi, hogy az újvidéki tudományos-technológiai park építésére 110 millió dinárt, a szabadkai Népszínház felújítási munkálataira 112 millió dinárt fordítsanak, továbbá 87 millió dinárral támogassák az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumot.

A napirendi pontok között szerepeltek továbbá a vízgazdálkodásra, erdészetre, vadászatra vonatkozó költségvetési programtervek. A bizottsági tagok emellett elfogadták a mezőgazdasági területek használatára, rendezésére és védelmére, illetve a vajdasági falvak fejlesztésére irányuló mezőgazdasági politika támogatásáról szóló javaslatokat is.