2024. július 17., szerda

Növekvő igény a magyar állampolgárság iránt

Szabadkán eddig 57 ezer honosítási kérelmet adtak át – Bemutatkozott dr. Takács László vezetőkonzul

2011 januárja óta 57 ezer honosítási kérelmet fogadott a szabadkai magyar főkonzulátus, ugyanebben az időszakban több mint 45 000-en tettek állampolgári esküt. Erről dr. Takács László, a főkonzulátus új vezetőkonzulja számolt be, aki tisztségre lépése kapcsán találkozott a sajtó képviselőivel. Mint elmondta, 2011 kezdete óta mintegy 16 000 magyar állampolgár kezdeményezett útlevelet a főkonzulátus által.

– Azt látjuk, hogy töretlen az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt, az idén az év eddigi időszakában kb. 20 százalékkal nőtt a kérelmek száma a tavalyi évhez képest. A főkonzulátus bevezette a kihelyezett konzuli napok gyakorlatát. Ez nagyon jó fogadtatásra talált, a kérelmek 35–40 százalékát itt veszik át munkatársaink. Igaz, hogy ez egy plusz teher, de egyben nagy öröm is, sokan élnek vele – emelte ki a vezetőkonzul, aki elmondta, heti két kihelyezett fogadónapot tartanak, és ez a gyakorlat a jövőben is folytatódik.

Új megbízatása kapcsán elmondta, nagy örömmel jött Szabadkára, hiszen a főkonzulátusnak igen jó a híre, nagyon jó munkát végez.

– Szabadkán a konzuli munka több és más, mint az elmúlt évtizedekben végzett konzuli tevékenység. Ez a munka szép, mert segíthetünk az állampolgároknak. Itt, Vajdaságban a honfitársak körében e munka más tartalommal töltődik meg. A segítségnyújtáson kívül az ember reprezentálja a kormány által meghirdetett nemzetpolitikát, ezért a konzuli munka itt egész más, mint mondjuk Nyugat-Európában – tette még hozzá dr. Takács László.

A jövő évi magyarországi választások kapcsán kiemelte a névjegyzékbe való feliratkozás fontosságát.

– A névjegyzékbe való felvétel azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Maga ez az intézmény, tehát, hogy a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező személyek is szavazhatnak, újdonság, ezért szükséges a névjegyzékbe való felvételt kérelmezni. A regisztrációs kérelmet a választási iroda visszaigazolja. Ez egyelőre elsősorban postai úton, nyomtatvány által oldható meg, de november 1-jétől a Nemzeti Választási Iroda honlapján elektronikusan is be lehet jelentkezni. Több hónapos munkára vagyunk felkészülve – közölte a vezetőkonzul e téma kapcsán.

Dr. Korsós Tamás főkonzul a szabadkai főkonzulátus jövőbeni tevékenysége kapcsán még hozzátette, az elsősorban három területre terjed majd ki.

– A történelmi megbékéléssel új fejezet nyílt, amire építkezni lehet és kell is. Továbbá januártól Szerbia megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Hihetetlen lehetőségek nyílnak meg ezzel az együttműködés területén. Ezekből a vajdasági magyar közösségnek haszna kell hogy származzon, olyan lehetőségek nyílhatnak meg, amelyek az elvándorlást is fékezhetik. A másik dolog, hogy aki még nem magyar állampolgár, de szándéka kérelmezni az állampolgárságot, az tegye ezt meg mielőbb, mivel az választhat jövőre, aki legkésőbb december elejéig átadja kérvényét.  A harmadik pedig a felkészülés a választásokra, vagyis, hogy az, aki szavazásra jogosult, élhessen e jogával. Mi mindebben segítséget nyújtunk, természetesen nem befolyásolva a választói akaratot – mondta el a főkonzul.