2024. szeptember 15., vasárnap

Befektetnének Szerbiában

A General Electric és a Freeport-McMoRan kibővítenék eddigi szerbiai beruházásaikat

Sikeresnek és várhatóan gyümölcsözőnek értékelte az egyesült államokbeli vállalatok képviselőivel Washingtonban folytatott tárgyalásokat Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, aki Szerbia stabilitását és átalakulását hangsúlyozta tárgyalópartnereinek.

– Mindenhol ezt hangsúlyoztam, vagyis a politikai és gazdasági stabilitást, valamint az alacsony államháztartási hiányt. Amikor az ember őszinte szavait tapsviharral jutalmazzák, akkor világossá válik, hogy az USA-ban értékelik az eredményt és az egyenes kiállást. Szerbiát egyre nagyobb tisztelet övezi. Erre rendkívül büszke vagyok. Amikor az embert úgy fogadják az USA-ban, mint ahogyan engemet, akkor a jobb jövőbe vetett hit erősödik. A legszívélyesebb fogadtatásban a Microsoft vállalatban volt részem. A szóban forgó vállalat Szerbiában már most 150 személyt foglalkoztat. Szó volt arról, hogy a jövőben kibővítik szerbiai beruházásukat, valamint kivitelezik a szerbiai hatalmi struktúrák – köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati – hálózati összekötését. A vállalattal az e-közigazgatás fejlesztésének tekintetében is szeretnénk együttműködni – fogalmazott Vučić.

A szerb miniszterelnök helyi idő szerint kedd délután találkozott a Microsoft, a General Electric, a Freeport-McMoRan és az NCR képviselőivel. A szerb kormány első embere mindegyik találkozón beszámolt az országban foganatosított gazdasági és pénzügyi reformokról, kifejtvén, hogy ezek függvényében Szerbia ma minden szempontból stabil ország.

Szerbia kész hozzájárulni ahhoz is, hogy a legnagyobb amerikai vállalatok szerte a Nyugat–Balkán országaiban minél kedvezőbb feltételek mellett üzletelhessenek, emelte ki Vučić.

A General Electric, amelynek már van beruházása Szerbiában, az elmondások szerint érdekelt helyi érdekeltségének kibővítésében. A szóban forgó vállalat elsősorban az energetika, az egészségügy, a szállítmányozás és a repülőgépipar területén tudná elképzelni az együttműködést a szerb kormánnyal.

Karan Bhatia, a General Electric külkapcsolatokért felelős alelnöke is aláhúzta, hogy a vállalat az eddigiekhez képest kifejezettebben kíván megjelenni a szerbiai piacon, és kész új munkahelyek megnyitására.

– Vállalatunk június 11-én a Szerbiai Gazdasági Kamarával és a Szerbiai Képviselőházzal együttműködve úgynevezett Sourcing-dayt szervez Szerbiában. A rendezvényen a szerbiai termelés elindításának lehetőségeit és feltételeit kívánjuk körbejárni – mondta Bhatia.

A General Electric alelnökének felszólalását követően Vučić elmondta, hogy a vállalat tekintetében elsősorban két szélerőműpark – Dolovoban és Kovačicában – megépítése lehet érdekes és gyümölcsöző projektum.

A Freeport-McMoRan illetékesei arról számoltak be a miniszterelnöknek, hogy a réz és arany kiaknázása céljából megfogalmazott Čukara-Peki projektum megvalósítása egyre sikeresebb. A vállalat Bortól négy kilométerre északra kezdené meg a nemesfémek bányászását. A vállalat képviselője elégedetten számolt be eddigi szerbiai tapasztalatukról, valamint elmondta, hogy a Čukara-Peki projektumba az idén 18,73 millió amerikai dollárt kívánnak fektetni.

Vučić kihasználta az alkalmat és a vállalat vezetőségét megkérte, hogy segítsenek stratégiai partnert találni a Bori Szénbányába.

Bár Vučić Joseph Biden, az USA alelnökének meghívására utazott Washingtonba, Biden, aki néhány nappal ezelőtt veszítette el fiát, végül mégsem találkozott a szerb miniszterelnökkel.

Helyi idő szerint délután Vučićnak Susan Riceal, Barack Obama államfő nemzetbiztonsági tanácsadójával kellett találkoznia a Fehér Házban, ezt követően John McCain szenátorral tervezett beszélgetni, este pedig munkavacsorán kellett részt vennie.