2024. szeptember 15., vasárnap

Szerbia közvetítő szerepet vállal a perlekedésben

Mahmúd Abbász: Palesztina kész újrakezdeni a tárgyalásokat Izraellel

Szerbia és Palesztina között nincsenek nyitott kérdések, emelte ki szerdán Tomislav Nikolić Mahmúd Abbász palesztin elnök szerbiai látogatásának megkezdésekor. Kétnapos látogatásának célja a kétoldalú együttműködés erősítés, illetve a közel-keleti történések megvitatása volt. Diplomáciai látogatásának elő állomása Tomislav Nikolićtyal folytatott rövid tárgyalás volt. Abbászt a Szerbiai Palota előtt katonai és állami tiszteletadással fogadták.

Szerbia, mint az EBESZ elnöklője, közvetítő szerepet tölthet be az Európai Unió és Oroszország között, ami lehetővé teszi a két fél megbékélését, amennyiben hajlandóság mutatkozik rá, emelte ki Tomislav Nikolić. Elmondta, Szerbia soha nem a hatalmát mutogatta, hanem a nemzetközi kapcsolatokban gyakorolt erejét. Mint mondta, az ország elvei megmaradtak ugyanolyannak, mint amilyet a valamikori Jugoszláviában gyakoroltak. Arra az újságírói kérdésre, hogy Szerbia hatással lehet-e a Palesztina és Izrael közötti feszültségek csillapítására, azt válaszolta, ha minden állam, amely összetűzésben van egy másik állammal, Szerbiára támaszkodna, „nem lenne időnk aludni éjjel”.

– Mindkét állam kedves a számunkra, és tudjuk, hogy ha tárgyalásokat folytatunk, nagyon sok problémára megoldást találhatunk, amire tárgyalás nélkül nincs lehetőség – mondta Nikolić. Rámutatott, reményei szerint a két állam vezetői minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy a nemzetközi közösség is lássa, a gondok megoldására létezik szándék. Kiemelte, minden országnak, amely jó kapcsolatot ápol Szerbiával, kész segítséget nyújtani a megbékélésben.

Az államelnök elmondta azt is, hogy Palesztina és Szerbia között nincsenek nyitott kérdések, jó kapcsolatot ápol a két ország. Ehhez Mahmúd Abbász hozzátette, szeretnék viszonozni Szerbia támogatását az Egyesült Nemzetekhez való csatlakozásukkor.

Nikolić fontosnak tartja, hogy Palesztina támogassa Szerbiát külpolitikai törekvéseiben, az EU-csatlakozásban, a szuverenitás megőrzésében és területi integritásában.

Abbász kiemelte, tiszteli Szerbia történelmét és a két állam barátságát, majd reményeit fejtette ki, hogy a kétoldalú együttműködés terén újabb lépésekre nyílik lehetőség. Támogatta azokat a törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a palesztinok Szerbia területén végezzék tanulmányaikat. Gratulált Nikolićnak az EBESZ elnöksége kapcsán, majd arra szólította fel Szerbiát, csatlakozzon azokhoz a nemzetközi törekvésekhez, amelyek Palesztina és Izrael közötti összetűzések megfékezésére irányulnak. Mint Abbász kiemelte, Palesztina készen áll a tárgyalásokra, véleménye szerint ugyanis ez az egyedüli lehetőség a felmerült gondok megoldásában. Egyedüli kikötésük, hogy Izreal álljon el a lakosság áttelepítésétől.

– Hogy felújítsuk a tárgyalási folyamatokat, csak le kell állítani a lakosság a mi területünkre való áttelepítését, ami azt gondolom, legitim követelés – emelte ki a palesztin elnök. Hozzátette: – Elutasítunk minden ideiglenes megoldást és az ideiglenes határ felállítását. Politikai, gazdasági és biztonságpolitikai megállapodásra van szükség Palesztina és Izrael között, amit Izrael folyton megszeg – mondta. Abbász hozzátette, követelik, hogy engedjenek szabadon minden palesztin fogolyt.

A kér államfő találkozója után csatlakoztak a delegáció többi tagjának üléséhez.

Abbasz délután Nikolićtyal közösen felavatta Palesztina belgrádi nagykövetségének új épületét.
Szerdán Riyad al-Maliki palesztin külügyminiszter Ivica Dačić külügyminiszterrel folytatott tárgyalás során kiemelte, Abbász látogatása új alapra helyezi a régi barátságot. Dačić a valamikori Jugoszlávia és Palesztina, illetve Tito és Jaszer Arafat jó kapcsolatára hívta fel a figyelmet.
Mahmúd Abbász kétnapos szerbiai látogatása előtt 2009-ben járt utoljára Belgrádban, Nikolić pedig 2013 májusában volt Palesztinában.