2024. szeptember 15., vasárnap

Nikolić mégsem utazik Szarajevóba

A szerb államfő hivatalos látogatásának elnapolását a Naser Orić körül kialakult helyzet miatt kezdeményezték

Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina elnöksége bosnyák tagjának kérésére elnapolták Tomislav Nikolić szerb államfő mára tervezett szarajevói látogatását. A szerb államfő kabinetjében elmondták, Nikolić bármikor szívesen ellátogat Szarajevóba, de csak akkor, ha az elnökség mindhárom tagja támogatja ezt.

Bakir Izetbegović a Svájcban elfogott és kiadatási fogdában fogva tartott Naser Orić miatt kezdeményezte a látogatás elnapolását. Szerinte Nikolićnak akkor kellene Bosznia-Hercegovinába utaznia, ha befejeződik az Orić elleni kiadatási eljárás.

Az, hogy Nikolić elnapolta látogatását, nem jelenti azt, hogy nem tartja fontosnak a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina, illetve a népeik közötti kapcsolatokat, fogalmaztak az államfő kabinetjében.

– Szerbiának rendkívül fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon Bosznia-Hercegovinával. Sajnos a problémák párbeszéd általi megoldása helyett Szarajevóból kérés érkezett, hogy a szerb államfő máskor utazzon hivatalos látogatás céljából Bosznia-Hercegovina fővárosába. Mindez a 2012-ben történtekre emlékeztet, amikor Bosznia-Hercegovina elnökségének három tagja közül Bakir Izetbegović nem vett részt a Belgrádban megtartott hivatalos találkozón. A Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatok az utóbbi három évben ennek ellenére is egyre jobbá váltak. Úgy tűnik, ez nem felel meg mindenkinek, ezért megpróbálják megmérgezni a jószomszédi viszonyokat. Akármi is történik, Szerbia a jövőben is a békére, a stabilitásra és az együttműködésre alapuló politikát támogatja – áll a Nikolić kabinetjében kiadott közleményben.

Izetbegović elsősorban azért kérte a látogatás elnapolását, mert az illetékes szerbiai és bosznia-hercegovinai ügyészségek által 2013-ban aláírt együttműködési megállapodás értelmében a háborús bűnök vélt elkövetői ellen elsősorban saját országaikban – amelyek állampolgárságával rendelkeznek – indul büntetőeljárás. Tekintettel arra, hogy Naser Orić lakcíme és tartózkodási helye ismeretes a bosznia-hercegovinai hatóságok számára, és Naser Orić soha nem próbált külföldre szökni, nem elfogadható, hogy Szerbia nem tartja magát az együttműködési megállapodáshoz, és Orić kiadatását követeli, érvelt Izetbegović.

Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb nemzetiségű tagja és aktuális elnöklője nem tartja elfogadhatónak bosnyák kollégájának érvelését, illetve Nikolić látogatásának elnapolását. A Naser Orić körül kialakult helyzet miatt különösen fontos lett volna a látogatás, véli Ivanić, aki szerint az aktuális történések kedvezőtlenül befolyásolják a két ország közötti kapcsolatokat, valamint az utóbbi években kialakított jó kapcsolatokat.

Naser Orićot, a muzulmánokat tömörítő Bosznia-hercegovinai Hadsereg valamikori srebrenicai körzetparancsnokát múlt héten Szerbia elfogatóparancsa alapján tartóztatták le Genfben. Azóta kiadatási fogdában őrzik.

Belgrád 2014 februárjában adott ki nemzetközi elfogatóparancsot ellene azzal a váddal, hogy 1992-ben háborús bűncselekményeket követett el srebrenicai szerb polgárokkal szemben. A hágai törvényszék 2008-ban ugyanezek a vádak alól felmentette.