2024. július 17., szerda

Čanak: Belgrád ellehetetleníti Vajdaságot

Huszonhárom éves a Vajdasági Szociáldemokrata Liga

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga vasárnap Szabadkán ünnepelte meg fennállásának 23. évfordulóját. A párt főbizottsága a szabadkai városháza dísztermében ünnepi ülésen emlékezett a párt megalakulásáról. Nenad Čanak, a párt elnöke az ülés után a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az ünnepi ülésen a társadalom állapotáról szóló jelentését ismertette a pártagokkal. Szavai szerint Vajdasággal is foglalkoztak, amely rendkívül rossz helyzetben van.

- A köztársasági hatalomnak Vajdaság létezésével kapcsolatban most már semmiféle elképzelése sincs. Az állam Vajdaság iránti tartozása 2006 óta 100 milliárd dinárnál nagyobb összegre duzzadt. Ez a tartomány kétévnyi költségvetését tudná lefedni – mondta Čanak.

Szavai szerint emellett a tartományi intézményeket sorjában lehetetlenítik el, ugyanakkor egyes intézményeket a tartományi hatalom egyes politikusai saját céljaik elérésére használják fel. A VSZL ezért erőteljesebb politizálásra készül.

- Könnyű úgy rohanni az Európai Unióba, hogy nem létezik ellenzék, hiszen a jelenlegi ellenzék eddig sem tiltakozott az uniós integráció ellen, míg a jelenlegi hatalom annál inkább. Ettől függetlenül fel kell tenni a kérdését, hogy miért is nem igyekeztünk 5-6 évvel ezelőtt ilyen lelkesedéssel az Unióba – vetette fel a pártelnök.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

Čanak szót emelt az egyre rosszabb biztonsági helyzetről is Vajdaságban. Mint megjegyezte egyre veszélyesebb az élet a tartomány településein, az elmúlt néhány hónapban Újvidéken négy fegyveres leszámolás történt, méghozzá általános iskolák és játszóterek közelében.

- Vajdasági rendőrséget szeretnénk, de meg sem hallgatnak bennünket, holott Újvidéken óriási rendőrhiányban szenvedünk, de három és fél éve a városnak rendőrfőnöke sincsen. Eközben Ivica Dačić kormányfő és belügyminiszter Újvidéken ünnepelte meg a rendőrség napját és szlaváját. Azt hogy egy szekuláris államban a rendőrségnek, hogy lehet szlavája, nem értem, pedig már több évvel ezelőtt is feltettem ezt a kérdést a Szerbiai Képviselőházban. Sok ilyen hasonló elvtelenség és probléma rejtőzik az országban, amely ellen csupán egy erős, elvszerű politikával lehet harcolni – hangsúlyozta Čanak.

Vajdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy több mint 90 ezer ember él a tartományban szociális segélyből, 11 ezer polgár étkezik népkonyhán, akik közül 1500 gyermek. A tartomány másodszor került abba a helyzetbe, hogy fejletlen régióvá lett kikiáltva, miközben az egyedüli fejlett régió Belgrád lett.

- Érdekes továbbá, hogy a vajdasági közmédia pénzelésére nem találtak megoldást, míg az országosra igen – érvelt a VSZL elnöke.

Az újságírói kérdésre, hogy a jövőben a közvélemény számíthat-e szoros együttműködésre a Liberális Demokrata Párttal, vagy esetleg a Vajdasági Magyar Szövetséggel, Čanak azt válaszolta, hogy az LDP Vajdaságban eddig még nem tudott érvényesülni, s ezt ki kell mondani bármennyire is tiszteli a pártot. Az LDP-nek először ott kell megerősödnie a VSZL elnöke szerint, ahol megszületett, vagyis Belgrádban, Szerbiában.

- Amennyiben megerősödnek, nyilvánvaló, hogy szóba kerül az együttműködés. A VMSZ-szel a háborús évek óta mindig nagyon jó együttműködésünk volt, bár a párt egyre fokozottabb jobbra tolódása és a polgári értékek helyett a nemzeti értékek előtérbe helyezése miatt arra kényszerülünk, hogy csupán egyes kérdésekben tudunk együttműködni, míg szélesebb, átfogóbb együttműködésre nem látok sok esélyt - mondta Čanak, aki szerint nem egy, hanem legalább tíz kisebbség érdekét tartja szem előtt Vajdaságban.

Hozzátette, hogy a VMSZ csupán egyetlen egyszer nem szavazott a köztársasági költségvetésre, azt állítva, hogy óriási harcot folytattak Vajdaságért, eközben pedig a 31 alkalom közül 31-szer fordítottak hátat a VSZL-nek, amikor az a tartomány legnagyobb meglopásáról a Naftagas privatizációjáról kívánt vitázni a tartományi képviselőházban. Aleksandra Jerkov Demokrata Pártba való átigazolásával kapcsolatban elmondta, hogy a volt párttársuk nagyon tehetséges, művelt, több nyelven beszélő politikus, de nagy hibát vétett saját maga ellen, miközben a VSZL-nek jót tett, ugyanis a párt egyetlen egy olyan embert sem kíván a soraiban tudni, aki úgy gondolja, hogy egy másik pártban jobban érezné magát.