2024. szeptember 5., csütörtök

„Egy hatalom sem tartott örökké”

A rendőrszakszervezet túl fogja élni ezt a hatalmat is, s még erősebb lesz a leköszönése után – jelentette ki Veljko Mijailović, a Szerbiai Rendőrszakszervezet elnöke a Nebojša Stefanović belügyminiszternek írt tegnapi nyílt levelében. Mint hozzátette, az idő fogja megmutatni, kinek volt igaza: azoknak-e, akik a Belügyminisztérium alkalmazottainak jobb helyzetéért küzdöttek, vagy azoknak, akik csak önös érdekeikkel törődtek megbízatásuk ideje alatt.

„A Rendőrszakszervezet fennállásának 13 éve során mindig az egyszerű rendőr, alkalmazott pártját fogta. A mottónk is ez: Mindig a nép mellett és a nép érdekében. Az évek során számtalanszor fenyegettek meg minket, munkatársainkat elbocsátották, leváltották, latba vetették a nyomásgyakorlás minden lehetséges módját. Mindezt túléltük, és még erősebbek lettünk.”

A nyílt levélben a szakszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrséget az állam nem a nagy és szervezett bűnbandák kézrekerítésére, hanem az egyszerű polgárok elleni fellépésre használja. Stefanovićnak azt üzente, nincs igaza, amikor arról beszél, hogy a polgárokat fel akarja a szakszervezet bujtatni a rendőrség ellen, ők csak azért tiltakoznak, hogy egy magánszervezetté alakította a miniszter ezt az állami szolgálatot.

Mint mondta, a pancsovai rendőrőrs vezetői bűnözőket szerveztek be, hogy provokálják a békés tüntetések résztvevőit, s annak ténye, hogy ezeket a vezetőket a minisztérium nevezte ki, és annak ténye, hogy semmit sem tett mindez ellen az állam, ékes bizonyítéka annak, hogy a miniszter támogatását élvezik a felbujtók. A szakszervezetek sürgeti a provokátorok nevét tartalmazó lista összeállítását – jelentette ki Mijailović, aki már többször is beszélt a hatalomellenes tiltakozásokon. Egy hatalom sem tartott örökké, a jelenlegi sem fog – értékelte.