2024. szeptember 5., csütörtök

Megkezdődött az ellenzéki tüntetés

Erőszakra nem kerülhet sor – ígéri az ellenzék és garantálja a hatalom

Szombaton délután kicsivel fél négy előtt megkezdődött a 19. hatalomellenes tüntetés Belgrádban, amelynek új jelszava Mindenki egyként.

A tömeg a parlament épülete előtt gyülekezett, ahol az ott felállított emelvényen az ellenzék képviselői, valamint közéleti személyiségek szólnak majd az egybegyűltekhez. A tervek szerint felolvassák majd az ellenzék és a polgárok követeléseit tartalmazó listát, továbbá azt is közlik majd, mi lesz ezek után az ellenzék álláspontja.

Az N1 Televízió értesülései szerint a politikusok beszéde délután öt órára tehető.

A tüntetők békés sétát tesznek majd a város központjában, majd visszatérnek a parlament épületéhez.

A hatalom oldaláról eközben, komoly intézkedéseket tettek az esetleges erőszak megakadályozására, két autóbusznyi rendőr is bevonult a parlamentbe, de a péntekről szombatra virradó éjszakát ügyelettel töltötték ott a hatalompárti képviselők is.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke, ma korábban a Pink televíziónak nyilatkozva úgy értékelte, a mai tüntetés sem lesz több mint egy nagy hangzavar, s hogy a mai tüntetéstől semmilyen új végkifejletet nem vár.

Ana Brnabić, szerb kormányfő, elítélően nyilatkozott az ellenzéki tömörülésről, amely mint mondta, feszültté teszi a közhangulatot. Azt is kihangsúlyozta, nem nevezné azonban megosztottnak a társadalmat, mert az erőszakkeltő ellenzék komoly kissebbségben van.

Az N1 Televízió belügyi értesülésekre támaszkodva úgy tudja, mintegy 7500 tüntető gyűlt össze Belgrádban, pontos számadatokat viszont csak órák múltán tudnak közölni.

A tüntetés szervezői mindenkit igyekeztek meggyőzni és a tömeget is arra szólították fel, mindenképpen erőszakmentes legyen a tüntetés.