2024. szeptember 4., szerda

Titokzatos tárgyalások

Európai küldöttség próbálja rendezni a hatalom és az ellenzék kapcsolatait

A parlamenti pártok és frakciók képviselőivel kezdett el tárgyalni ma Belgrádban Eduard Kukan és Knut Fleckenstein, az Európai Parlament volt képviselői. Az N1 tv hírösszeállítása szerint a külön-külön megtartott egyeztetésekre zárt ajtók mögött került sor, a vendégek pedig még a sajtónak sem óhajtottak nyilatkozni, sem látogatásuk, sem a tárgyalások céljáról. Nem hivatalos értesülések szerint a politikusok a hatalom és az ellenzék közötti kapcsolatok rendezésének céljából érkeztek, illetve azért, hogy jobb belátásra bírják az ellenzéket a parlament bojkottjának, és a következő választások kilátásba helyezett bojkottjának a tekintetében. Az N1 tv összeállításában a Tanjug hírügynökségre hivatkozva hozzáteszik, hogy habár már nem képviselők, a politikusok az EP kezdeményezésére utaztak Szerbiába.

Az elmúlt hetekben és napokban több uniós politikus, valamint uniós tagállam szerbiai diplomáciai képviselője is kifejtette, hogy a választások bojkottja senki számára nem előnyös, a polgárok és a továbbra is ingatag lábakon álló demokrácia számára pedig a legkevésbé. Az erős demokrácia egyik alapfeltétele az erős parlamenti ellenzék – értékelte nemrég Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete, David McAllister, az EP volt szerbiai jelentéstevője, az EP Külügyi Bizottságának jelenlegi elnöke pedig hétfői, belgrádi látogatása során fejtette ki, hogy a választások bojkottja ellehetetleníti a demokrácia erősödését.

A volt EP-képviselők elsőként a Szerb Haladó Párt tagjaival ültek tárgyalóasztalhoz, majd a Szerbiai Szocialista Párt küldöttségével. A beszélgetések befejezése után egyik fél sem nyilatkozott a sajtónak. A folytatásban egyebek mellett Ivan Kostić, a Dveri képviselője, majd Milorad Mijatović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt tisztségviselője, továbbá az Új Szerbia–Mozgalom Szerbia megmentéséért frakció, valamint a Demokrata Párt képviselői találkoztak a politikusokkal. A tervek szerint az egyeztetés holnap is folytatódik.

A tárgyalás után Milorad Mijatović röviden annyit mondott a nyilatkozatra várakozó újságíróknak, hogy a politikusok azért nem árulnak el részleteket a tárgyalásról, mert ebben állapodtak meg Kukannal és Fleckensteinnal. Ehhez képest Marinika Tepić, az Igazságosság és Szabadság Pártjának alelnöke bőbeszédűbbnek bizonyult. Mint  elmondta, először átnyújtotta a politikusoknak az Egy az ötmillióból polgári kezdeményezés követeléseit, majd megindokolta, hogy miért tartja a választások bojkottját az egyetlen járható útnak.

– Kukan és Fleckenstein nem támogatja a bojkottot. Pontosabban, nem értették, hogy miért nem veszünk részt a parlament munkájában. Ezért elmondtuk, hogy két évig igyekeztünk a parlamentarizmus szellemiségében párbeszédet folytatni a hatalommal. Azon voltunk, hogy képviseljük azoknak a polgároknak az érdekeit, akik szavazatukkal a parlamentbe juttattak bennünket. Ennek az lett a következménye, hogy folyamatosan büntetéssel kényszerültünk szembesülni. Félbeszakították felszólalásunkat, vagy kidobtak bennünket az ülésteremből. Mindennek okán jelenlétünk okafogyottá vált. Azért bojkottálunk, mert nem teszik számunkra lehetővé, hogy ugyanolyan feltételekkel vegyünk részt a választásokon, mint a hatalmi pártok. Mindemellett nem tehetjük meg, hogy megszegjük a Megállapodást a néppel elnevezésű dokumentumot – taglalta Marinika Tepić.

Kukan és Fleckenstein feltehetőleg megpróbál közbenjárni annak érdekében, hogy a parlamentben megfelelő körülmények teremtődjenek – értékelte még kedden a találkozóval kapcsolatban Sanda Rašković-Ivić, az Új Szerbia–Mozgalom Szerbia megmentéséért frakció képviselője, arra emlékeztetvén, hogy éppen az említett két politikus és David McAllister voltak azok, akik 2015-ben Észak-Macedóniában közvetítettek sikeresen az egymással hadilábon álló hatalmi és ellenzéki pártok között, így lehetővé téve a 2016. évi parlamenti választások megtartását a hatalmi és az ellenzéki politikai pártok részvételével.