2024. szeptember 4., szerda

Szerbia elutasítja az antiszemitizmust!

Aleksandar Vučić: Felgyorsítják a belgrádi emlékközpont megépítésének ütemét

Szerbia az elsők között hozott külön törvényt a holokauszt áldozatai tulajdonának visszaszármaztatásáról, emelte ki Aleksandar Vučić államfő a Zsidók Világszövetségének képviselőivel folytatott találkozója során tegnap. Maram Stern, a zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő nemzetközi szervezet képviseletében megerősítve ezt a kijelentést, rámutatott, ez hatalmas lépés volt Szerbia részéről, és a világ példát vehetne róla.

Mint az az elnökség sajtóközleményében áll, Vučić a Zsidók Világszövetségének képviselőivel, Maram Sternnel és Ernest Herzoggal a szerbiai zsidók helyzetéről tárgyalt, illetve a Belgrádban a régi piactéren tervezett Emlékközpont kiépítéséről.

Vučić rámutatott a világszervezet jelentőségére a zsidók jogainak küzdelmében világszerte, majd hozzátette, Szerbia tiszteletben tartja ezeket a jogokat, hiszen a zsidók és a szerbek a történelem során, különösen a második világháború idején osztoztak a tragikus sorsban. Hangsúlyozta, hogy Szerbia elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

Stern rámutatott, szervezetük tisztelettel tekint mindarra, amit Vučić és a szerb kormány tett a zsidók helyzetének javításáért, valamint Izrael és Szerbia jó viszonyának ápolásáért. A két állam baráti és tartalmas viszonyokat ápol, ezt Reuvén Rivlin, Izrael elnöke is megerősítette tavaly.

A közleményben rámutatnak, hogy a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a második világháborúban kivégzett áldozatoknak állított emlékközpont legjobb helye éppen a régi piactér, hiszen az volt a kivégzések helyszíne, a valamikori tábor itt működött. Vučić azonban elégedetlenségének adott hangot, hogy bár a tervek elkészültek, az Emlékközpont megépítése nagyon lassan halad. Ígéretet tett, hogy a központ munkálatai felgyorsulnak majd.

Stern meghívást intézett Vučić felé, miszerint januárban a holokausztra való emlékezés mellett, amit a jeruzsálemi Jad Vasemban tartanak, vegyen részt Auschwitzben is azon az ünnepségen, amelyen a koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójáról emlékeznek meg.

A szerb államfő és a zsidók Világszövetségének képviselőinek találkozóján jelen volt még Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete, illetve Alona Fisher-Kamm, Izrael belgrádi nagykövet asszonya.