2024. szeptember 4., szerda

Vízum nélkül Surinameba

A Köztársasági Képviselőház három ország esetében törölte a diplomata útlevelek vízumkötelezettségét

Szerbia polgárai 71 országba utazhatnak be vízum kiváltása nélkül, míg szerbiai diplomata, illetve egyéb szolgálati útlevéllel 93 ország fogadja vízum nélkül az ország polgárait, közölte Ivica Dačić külügyminiszter ma a Szerbiai Képviselőház rendkívüli ülésén, melynek napirendjén azoknak az államközi megállapodásoknak az elfogadása volt, amelyek mentén Szerbia és Paraguay, továbbá Szerbia és Mianmar valamint Szerbia és a Dominicai Köztársaság eltörli az egymás közötti vízumkötelezettséget a diplomata útlevelek, valamint az egyéb szolgálati úti okmányok tekintetében. Korábban Szerbia és Suriname között is született megállapodás, amely értelmében semmilyen útlevél birtokosa nem lenne köteles vízumot kiváltani a másik országba való beutazást megelőzően. A Köztársasági Képviselőház ma elfogadta ezeket a megállapodásokat.

Dačić indoklásában arról beszélt, hogy Szerbia nyitott a világ többi országának irányába és azon az állásponton van, hogy minél több országgal megállapodást kell kötni a vízumkötelezettség hatályon kívül helyezéséről, hiszen ez nyit utat az emberek és az áru szabad áramlása előtt. A szerb útlevél a 28. a világon, amelyikkel a legtöbb országba lehet vízum nélkül beutazni, tette hozzá Dačić, kiemelvén, hogy amíg a vízummentesség egy adott országgal nem veszélyezteti Szerbia államérdekeit, illetve a különböző nemzetközi alapelveket, addig Szerbia a vízummentesség elvét képviseli. A külügyminiszter a folytatásban arra is emlékeztetett, hogy ezt a politikát Szerbia az európai uniós csatlakozást megelőző hatodik hónapig folytathatja, akkor viszont teljes mértékben össze kell hangolnia rendszerét az EU úgynevezett fehér listájával.

Suriname az egyik olyan állam, amelyik az elmúlt időszakban megváltoztatta a Koszovó államiságával kapcsolatban korábban hozott döntését. Ivica Dačić a parlamenti ülésen újfent köszönetét tolmácsolta a dél–amerikai ország államvezetésének.