2024. szeptember 4., szerda

Hódít a digitális világ

A fejlődés újabb gátakat vet, kihívásokat állít, ugyanakkor lehetőségeket kínál

A kormány prioritásai közé tartozik a digitalizáció, aminek gazdasági vonzatai is vannak, hiszen Szerbia a korszerű ipar felé kacsingat, másrészt ezzel szeretné az országban tartani a fiatalokat – emelte ki Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter a ma Belgrádban, a Digital 2019 regionális telekommunikációval és médiával foglalkozó kétnapos konferencia megnyitóján. Hozzátette, az országnak szembe kell néznie a kivándorlással, aminek nemcsak anyagi vonzatai vannak, hanem sokkal mélyebb indokai is, ám Szerbia célul tűzte ki, hogy elébe megy ennek a folyamatnak.

Fotó:Beta

Fotó:Beta

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Ana Brnabić kormányfő célkitűzései között szerepel a digitalizáció, így már két éve az állami költségvetésből külön összegeket különítenek el arra, hogy szakembereket képezzenek ki az IT szektor számára. Jövőre még nagyobb figyelmet kap az ágazat, hiszen 350 millió dinárt irányoznak elő a ki- és átképzésekre.

Đorđević felhívta a figyelmet, hogy az ország számos intézkedést tett a digitalizáció terén, nemcsak az ügyintézést tette gyorsabbá, hanem a filmiparban rejlő lehetőséget is felismerte, így a támogatásoknak köszönhetően egyre több filmvállalat forgat éppen Szerbiában.

Gordan Matić, a Szerbiai Filmközpont igazgatója is megerősítette, hogy egyre több pénz jut  filmgyártásra, hiszen csak a 2019-re a központ 8 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Az idén és a korábbi években is számos beruházást sikerült megvalósítani. A mozik korszerűsítésével kellett kezdeni, mert csupán Belgrádban, Nišben és Kragujevacon vetíthettek filmeket. A digitalizációnak köszönhetően további 47 mozi működhet, és még négy vár arra, hogy digitalizálják. Az utóbbi években fellendült az ágazat, de menet közben derült ki, hogy az ország nem rendelkezik kellő számú szakemberrel, emellett a filmkészítésben résztvevő szakkáderek képzésére is szükség van.

SZABAD ÉS BIZTONSÁGOS INTERNET

A megnyitón Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete és Matea Norčić Štamcer, az Európai Unió szerbiai küldöttségének képviseletében összefoglalták, miként látják a digitalizálás fejlődését Szerbiában. Kyle Scott saját élményeit osztotta meg a közönséggel. Kiemelte, hogy a közösségi oldalak lehetőséget adnak a mélyebb és nyitottabb kommunikációra bizonyos témákban. Ő két évvel ezelőtt azért döntött az effajta kommunikáció mellett, mert Szerbiában nagyon kemény Amerika-ellenes kampány folyik, ami nemcsak a politika terén nyilvánult meg, hanem az önkéntesség és más humanitárius tematikákban is, amire ő reagálni kívánt. A két év bebizonyította, hogy a szerb nép rendkívül büszke, és sokszor negatív visszajelzést kapott, mégis fontosnak tartotta ily módon is képviselni a hazáját.

Matea Norčić Štamcer  ugyanakkor a digitalizáció előnyeire hívta fel a figyelmet, mindenekelőtt arra, hogy ez a folyamat gazdasági és társadalmi fejlődést is hoz Szerbia számára. A régióban a roamingdíjak csükkentése is jelentős előrelépést hozhat.

MIT HOZ AZ 5G?

A konferencián elhangzott az is, hogy évek óta tapasztalható a nyomtatott sajtó iránti érdeklődés csökkenése, de az idéntől csökken a televíziózás iránti kedv is, mert az internetes világ egyre nagyobb teret kíván magának, így az igények is változnak. A Color Media Communications vállalat által szervezett tanácskozáson jelen voltak az ország vezető mobiltelefon- és internetszolgáltatóinak, a MTS-nek, a VIP-nek, a Telenornak, a Deutsche Telekomnak, az Orionnak, a bolgár MTL-nek, illetve a szlovén Telekomnak a képviselői is. Valamennyien az előttük álló fejlesztésekről beszéltek, mindenekelőtt a szolgáltatókra váró internetfejlesztésekről és az 5G-s internet bevezetéséről, ami ugyan komoly beruházást igényel, de a kisfogyasztók számára nem kínál érzékelhető különbséget. Az 5G-s internet hatalmas lehetőségeket hordoz, főleg a nagy rendszerek és az állam számára, hiszen koncentrált adathalmazt képes összefogni.