2024. szeptember 4., szerda

Kiváló együttműködés – túl régi alapokon

A minisztériumok közötti további együttműködés lehetőségéről, bilaterális egyezmények aláírásáról egyeztetett ma Belgrádban Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős magyar államtitkár és Nela Kuburović szerb igazságügy-miniszter. Egyetértettek abban, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok magas szintet értek el, s hogy a két igazságügyi tárca között is kiváló az együttműködés.

Bóka elmondta: Magyarország határozottan támogatja Szerbia uniós felzárkózását, a tagság mielőbbi elnyerését. Az EU bővítése mellett száll síkra Budapest, a nyugat-balkáni államoknak is az európai országok közösségében van a helyük a magyar politikus szerint. Szerbia a régióbeli stabilitás egyik legfontosabb oszlopát jelenti, ezért különösen jelentős az ország európai integrációja, fejtette ki.

Kuburović köszönetet mondott Bókának Magyarország határozott támogatásáért Szerbia európai közeledésének útján, országunk alkalmazta a magyar tapasztalatokat az eddigi csatlakozási fejezetek megnyitása során, különösen az igazságügy területén.

Megállapították, új nemzetközi megállapodások aláírására lesz szükség a két állam között, mert a jelenlegi jogi együttműködés még mindig az 1968-ban aláírt megállapodáson alapszik.