2024. szeptember 4., szerda

A ferdített valóság őrzői

Kyle Scott nem érti, hogy mi haszna származhat a társadalomnak az ellenzéki bojkottból

Maja Gojkovićnál, a Szerb Köztársaság Képviselőházának elnökénél járt búcsúlátogatáson ma Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete. A házelnök köszönetet mondott a távozóban lévő diplomatának, amiért fontosnak tartotta a Szerbia és az USA közötti bilaterális kapcsolatok jobbá tételét, valamint a nagykövetség és a szerbiai parlament közötti együttműködés szorosabbra fűzését. A parlament honlapján közzétett közlemény szerint Gojković és vendége a Szerbia és az USA közötti bilaterális kapcsolatokat méltatták, mondván, hogy ezek alakításában és elmélyítésében meghatározó a parlament együttműködése az USA Kongresszusával és Szenátusával, illetve a parlamenti képviselők rendszeres eszmecseréje a szenátorokkal és a kongresszus tagjaival.

Kyle Scott (Fotó: Gergely Árpád)

Kyle Scott (Fotó: Gergely Árpád)

Scott ezt megelőzően a Danas napilapnak a szerbiai médiaszférában uralkodó állapotokat értékelte. Szavai szerint több felmérés is bizonyítja, hogy a szerbiai médiumok némelyike elferdíti a valóságot. Ez különösen jellemző az Oroszországról és az USA-ról szóló tartalmak tekintetében.

– Ez nemcsak a bulvárlapokra jellemző, hanem például a Szerbiai Rádió és Televízióra vagy a nagy tekintélyű Politika napilapra is. Ez a médiamanipuláció a korábbi, a kilencvenes években elharapódzó nacionalista propaganda folytatása. A médiában uralkodó állapotok gátolják Szerbiát abban, hogy elfoglalja az európai népek családjában őt megillető helyet. Mindennek okán végső ideje, hogy Szerbia komolyan álljon hozzá a média reformjához és végrehajtsa azt. Fontos, hogy kiálljon az oknyomozó újságírás mellett, hogy megfelelő védelmi mechanizmusokat biztosítson az újságírók számára, valamint száműzze a médiumokból a hatalom igénye szerint alakított nacionalizmus befolyását – fogalmazott Scott, aki néhány hónappal ezelőtt, szintén a szerbiai médiumok témájában, kifejtette: „A szerbiai médiumoknak házőrző kutyáknak kell lenniük, nem pedig harci kutyáknak.”

A nagykövet a Danas újságírójával beszélgetve a következő választások ellenzéki bojkottjának témáját is érintette, megjegyezvén: nem igazán érti, mi haszna lehetne a polgároknak a bojkottból, hiszen az megfosztaná őket a választás lehetőségétől. Washington elégedettséggel nyugtázta, hogy a hatalom figyelembe vette az ellenzék, továbbá a civil szféra és az EBESZ-hez hasonló nemzetközi szervezetek a választások szabályosságával kapcsolatos észrevételeit, majd a szükséges reformok megejtését helyezte kilátásba, fejtette ki Scott.