2024. szeptember 3., kedd

A választási hangulatot javítanák

A parlament előtt a választásokkal, a kampánytevékenységekkel, valamint a korrupcióellenes törekvésekkel foglalkozó törvények szerepelnek

Négy olyan rendszerbeli törvényjavaslat szerepel a köztársasági képviselőház előtt, amelyek a választási hangulat javítása szempontjából fontosak – emelte ki Branko Ružić államigazgatási miniszter a parlament tegnapi ülésén. Rámutatott arra, bár törvénymódosításokról van szó,  szabályozzák a politikai tevékenységek finanszírozását a választási kampány során, az állami pénzforrások felhasználását, az állami és köztisztviselők, valamint az állami vállalatok igazgatóinak kötelességeit, valamint a Korrupcióellenes Ügynökségek fellépését a visszaélések megelőzésében, felderítésében és szankcionálásában.

A parlament ülése (Beta)

A parlament ülése (Beta)

A módosítások alapvető célja, hogy a választási folyamatban szétválassza a pártok és a közintézmények tevékenységét, és megakadályozza a közjavakkal való visszaélést.

A napirenden szereplő törvénymódosítások általános vitája során Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában rámutatott, a VMSZ támogatni fogja azokat a törvénymódosításokat, melyeket az illetékes munkacsoport az EBESZ és az ODIHR nemzetközi szervezetekkel együttműködve, a korábbi európai bizottsági jelentéseket figyelembe véve dolgozott ki. Kiemelte, ezek a törvénymódosítások összhangban vannak a legutóbbi EB-jelentésben foglalt ajánlásokkal, amelyek elsősorban a pártaktivitások és a kampányrendezvények finanszírozási átláthatóságát célozzák.

– A VMSZ fontosnak tartja a napirenden szereplő törvénymódosításokat, ugyanis erősítik a választási folyamat integritását, ez pedig lépés a demokratikus intézmények erősítése felé, azzal, hogy a szabad választásra való jog a demokrácia alapvető feltétele – mondta Kovács Elvira.

A parlamenti vita során elhangzott az is, hogy a választási hangulaton jelentős mértékben javít az is, hogy tárgyalóasztalhoz ültek a politikai pártok. Az Európai Parlament képviselőinek jelenlétével a választásokat megelőzően három körben folytatnak párbeszédet a pártok képviselői. Egy ilyen találkozót már megtartottak októberben, majd novemberben, a következőre pedig pénteken kerül sor.