2024. szeptember 3., kedd

Kafka könnyei

A szakma attól tart, hogy az alkotmány módosítása után még rosszabbá válik az igazságügy helyzete

A végrehajtó és a törvényhozó hatalomnak a bírói hatalommal szembeni magatartását vitatták meg ma az igazságügyi tisztségviselők a Szerbiai Bírák Egyesületének és a Szerbiai Ügyészek Egyesületének szervezésében megtartott konferencián. Utóbbi apropója a bírák újraválasztásának tizedik évfordulója volt. A konferencia résztvevői kafkai újraválasztásnak minősítették az akkori folyamatot, emlékeztetvén arra, hogy az újraválasztás során két nap leforgása alatt több mint ezer bíró és ügyész maradt munka nélkül. Néhány évvel később megsemmisítették az akkori döntéseket, még nagyobb zűrzavart okozván – hangzott el.

– A végrehajtó és a törvényhozó hatalom a bíróságokkal és ügyészségekkel szembeni magatartása semmit sem változott. Mindig is olyan volt, mint amilyen most, már a bírák újraválasztását megelőzően, az említett folyamat során és azt követően is. A hatalom az elosztandó zsákmány részeként tekint az igazságügyre, és nem fogadja el a hatalommegosztás alapelveit. A választási győzelmet követően a bírói hatalomra is sajátjukként tekintenek – fejtette ki Radovan Lazić, a Szerbiai Ügyészek Egyesülete elnökségének tagja.

A hatalom eddigi összes összetételének az volt a téves elképzelése, hogy az igazságügyben jellemző problémákat kádercserével lehet kezelni – jegyezte meg a tanácskozás folytatásában a Beta hírügynökség összeállítása szerint Omer Hadžiomerović, a Szerbiai Bírák Egyesületének tagja. Mint hozzátette, a probléma gyökerét nem az emberekben kell keresni, hiszen egy adott rendszer generál adott viselkedésformát az emberekben.

Dragana Boljević, a bírák egyesületének tiszteletbeli elnöke nem sokat vár az alkotmánynak az igazságügyre vonatkozó rendelkezéseinek a módosításától, értékelése szerint a jelenlegi javaslatok mentén a helyzet még az eddigieknél is rosszabbá válik, sőt, következményei évtizedeken át éreztetik majd a hatásukat.