2024. szeptember 3., kedd

Problémakezelés amerikai módra

Vučić: Az USA a Szerbiával való baráti kapcsolatok erősítését szorgalmazza

Richard Grenell, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottjának kezdeményezésére Aleksandar Vučić a Fehér Házban találkozott koszovói kollégájával, Hashim Thaçival. Az egyeztetésen Robert O'Brien, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója is jelen volt. Vučić azt mondta, hogy a beszélgetés Thaçival a korábbi egyeztetésekhez hasonlóan zajlott, míg a koszovói államfő úgy értékelte, konstruktív, ám semmilyen szempontból sem különleges beszélgetésen van túl, derül ki az N1 Tv hírösszeállításából.

Washingtoni látogatásának végén Vučić újságíróknak nyilatkozva összegzi „élményeit” (Fotó: Beta)

Washingtoni látogatásának végén Vučić újságíróknak nyilatkozva összegzi „élményeit” (Fotó: Beta)

Szerbia bármikor hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz és folytatni a párbeszédet, ennek viszont továbbra is a védővám hatályon kívül helyezése a feltétele, ismételte meg a szerb államfő, majd megcáfolta, hogy bárki követelné Szerbiától a Koszovó államisága elismerésének a visszavonását szorgalmazó kampány felfüggesztését.

– Mondtam, hogy senkivel nem kötöttünk ilyen megállapodást, erre a másik fél közölte, hogy ez mennyire fontos lenne. Ekkor arra emlékeztettem, hogy a brüsszeli párbeszéd során egyedül azt kértük a koszovói albánoktól, hogy amíg nem fejeződik be a dialógus, addig ne kezdeményezzék Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. Még azt is felajánlottuk, hogy cserébe ideiglenesen felfüggesztjük az elismerés visszavonására irányuló tevékenységünket – taglalta Vučić, majd az USA tisztségviselőivel folytatott beszélgetések kapcsán közölte: ezek mindegyike arról győzte meg, hogy az USA a Szerbiával való együttműködés és a baráti kapcsolatok erősítését szorgalmazza, továbbá szeretnék dinamikusabbá tenni az USA szerbiai beruházásait.

Hashim Thaçi elmondása szerint találkozója szerbiai kollégájával a jó szándék találkozója volt, az USA kezdeményezésére. Az USA álláspontja alapján mielőbb pontnak kell kerülnie a Szerbia és a Koszovó közötti nézeteltérések végére, Washington ezzel kapcsolatos ajánlata egyértelmű, mondta Thaçi, arra a kérdésre azonban nem kívánt egyértelmű választ adni, hogy mit kínált fel Washington, csupán arra emlékeztetett, hogy a Koszovó függetlenségét elismerő USA ajánlata a béke, a stabilitás, a fejlődés és a NATO-ba, valamint az EU-ba való integráció.

Washingtoni látogatásának végén Vučić Ted Cruz szenátorral is találkozott, a részletekről a szerb államfő azonban nem nyilatkozott.