2024. szeptember 3., kedd
VÁLASZTÁSOK 2020

A szavazásnak feltételei vannak

Az upit.birackispisak.gov.rs-en is ellenőrizhetjük, hogy szerepelünk-e a választói névjegyzékben

Az április 26-ra kiírt, háromszintű választásokon értelemszerűen csakis azok a szavazópolgárok vehetnek részt, akik szerepelnek a választói névjegyzékben. Ezzel kapcsolatban az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium arra kéri a polgárokat, hogy idejében ellenőrizzék, vajon szerepelnek-e a választói névjegyzékben, és ha igen, akkor abban az éppen aktuális személyes adataik vannak-e. A polgárok a lakóhelyük szerinti községi, illetve városi közigazgatási hivatalhoz fordulhatnak, de az upit.birackispisak.gov.rs honlapon is ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben. Ezen a honlapon a keresőbe a személyi számot kell beírni, és ennek alapján kiderül, hogy a polgár szerepel-e a névjegyzékben, valamint az is, hogy melyik település melyik szavazóhelyén adhatja le a voksát.

A minisztérium közleményében arra is emlékeztetnek, hogy a polgárok a névjegyzékbe való beírását, adataik módosítását, valamint a névjegyzékből való törlésüket a tárca hivatalból, vagy a polgár kezdeményezésére végzi. A polgárok a módosítások megejtését a lakóhelyük szerinti helyi önkormányzat hivatalában kérhetik. A választói névjegyzéket 15 nappal a választások napját megelőzően zárják le, ez idén április 10-én történik meg.

A választói névjegyzék naprakészen tartása volt az egyik alapvető követelés az államvezetés irányába az elmúlt években, elsősorban azért, hogy ne történjenek a korábban jellemző visszaélések. Ennek irányába az egyik legfontosabb lépést tavaly februárban tették meg, ekkor kötötték ugyanis elektronikus formában  egymással össze a választói névjegyzéket a halotti anyakönyvekkel. Ana Brnabić miniszterelnök akkor azt mondta, hogy az elhalálozott személyt 24 óra leforgása alatt törlik a névjegyzékből. Ugyanekkor ígéretet tettek arra, hogy a házassági anyakönyveket is összekötik a választói névjegyzékkel – elsősorban az esetleges vezetéknév változás miatt –, ám azóta nem adtak hírt arról, hogy ez valóban megtörtént volna.