2024. szeptember 2., hétfő

Tüntetés az elnöki palota előtt

Tiltakozás kezdődött Belgrádban az elnöki palota előtt. A tüntetést a Polgári Ellenállás szervezte. Az összegyűlt polgárok először tapssal köszöntötték az egészségügyi dolgozókat, majd Aleksandar Vučić államfő távozását követelve lábasokkal dobolva, fütyülőkkel és más tárgyakkal adtak hangot nemtetszésüknek.

Srđan Milivojević, a Polgári Ellenállás képviselője szólt a tüntetőkhöz, és arra kérte őket, hogy élőláncot formálva vegyék körbe az elnöki palota épületét - adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió. A megmozduláson jelen vannak az ellenzéki Szövetség Szerbiáért tömörülés politikusai, köztük Dragan Đilas és Boško Obradović is.

A közmédia tudósítása szerint Obradović és pár köré tömörülő tüntető az épületet védő kordonon is áthatolt, és az elnöki palota bejárata elé jutott.

A tüntetés szervezői a megmozdulás okai kapcsán úgy fogalmaztak: már nem csak a szabadságunkat és a nehezen megszerzett demokratikus értékeinket veszélyeztetik, hanem az életünket is, a katasztrófa behatolt az otthonunkba, és az élet velejárója lett Szerbiában.

A tiltakozás kapcsán Aleksandar Vučić államfő azt nyilatkozta, hogy nem aggasztják a tüntetések, hanem inkább az, hogy az ilyen összejöveteleken nem tartják tiszteletben a szakembereknek a tömeges megmozdulások kapcsán megfogalmazott ajánlásait, a koronavírus-járvány ellen foganatosított intézkedéseket - közli az N1.