2024. szeptember 9., hétfő

Az albán párt nem támogatja többé a kormányt

A Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja frakció egyik képviselője nem szavaz többé a hatalom beterjesztéseire

Fatmir Hasani, a Demokratikus Cselekvés Pártjának parlamenti képviselője, aki a Vajdasági Magyar Szövetség és pártjának parlamenti frakciójából politizál a Szerbiai Képviselőházban, megerősítette, hogy a DCSP vezetősége úgy döntött, többé nem támogatja az Ana Brnabić vezette köztársasági kormányt, ezért nem szavazott az új oktatási kerettörvényre és az új felsőoktatási törvényre.

– Pártunk amiatt döntött ennek a lépésnek a megtétele mellett, mert feloszlatták a preševói községi képviselő-testületet, illetve kinevezték az ideiglenes szervet, amely a kkt következő összetételének megalakulásáig áll a község élén. Az öttagú ideiglenes szervbe a DCSP csak egy tagot delegálhatott. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem támogatjuk többé a köztársasági kormányt és ezért nem szavaztam a két oktatási törvényre. Hogy a kormány visszanyeri-e támogatásunkat, kizárólag a kormány és Aleksandar Vučić köztársasági elnök álláspontjától, azaz jövőbeni lépéseitől függ. Eddig, 2016. június 3. óta, minden egyes parlamenti szavazás alkalmával támogattam a kormányt, viszont a DCSP ezért semmit nem kapott cserébe, pedig amikor pártunk támogatásáról biztosítottuk a kormánykoalíciót, pontosan közöltük, hogy mit várunk cserébe – fogalmazott Hasani.