2024. szeptember 9., hétfő

Belgrádba érkezett Görögország elnöke

Prokopisz Pavlopulosz: Koszovó és Ciprus helyzete ég és föld

Aleksandar Vučić szerb államfő a legmagasabb állami és katonai tiszteletadással fogadta Prokopisz Pavlopuloszt, Görögország államfőjét, aki kétnapos látogatásra érkezett Szerbiába.

Prokopisz Pavlopulosz (Fotó: Beta)

Prokopisz Pavlopulosz (Fotó: Beta)

Belgrádban a Vučićtyal folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy Szerbia előtt nyitva áll a kapu az európai úton, vagyis Görögország kész segítséget nyújtani Szerbiának az európai uniós csatlakozásban. Mint mondta, a folyamat jól halad, hiszen már tíz tárgyalási fejezetet megnyitottak, és ezek közül három nagy jelentőséggel bír.

Pavlopulosz elmondta, Görögország támogatja az EU bővítését, meghatározott feltételek mellett. Ők a szolidaritáson, demokrácián és az emberi jogokon alapuló Unióért szállnak síkra.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy Katalónia Spanyolországtól való függetlensége kapcsán megtartott népszavazás olyan momentum, amikor Európa egységessége mellett kell kiállni, vagyis minden tagállamnak fel kell fognia, hogy az EU nemcsak jogokat ad, hanem kötelezettségeket is, és mindannyiunknak őriznünk kell az örökséget.

A görög államfő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Ciprus helyzetét nem lehet Koszovóval összehasonlítani, a helyzetük ég és föld – mondta. Kiemelte, Európa nem a gondok megoldásának fóruma, mindenkinek magának kell a problémákra megoldást találni amellett, hogy az EU erős és hatalmat képvisel, éppen ezért felelőssége is van.

Pavlopulosz Vučić után Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalt.