2024. szeptember 9., hétfő

Október 14-én a béremelésről

Nincsen elegendő kész projektum, amelyek megvalósítására el lehetne költeni az állami költségvetésben rendelkezésre álló pénzt

Ana Brnabić, kormányfő ma sem kívánt pontosítani azzal kapcsolatban, hogy mekkora bér- és nyugdíjemelésre számíthatnak a polgárok. Egyedül abbéli reményének adott hangot, hogy a pontos számokat október 14-én közölheti.

Dušan Vujović, pénzügyminiszter október 10. és 13. között Washingtonban fog tárgyalni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel, azt követően derül ki, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet támogatni fogja-e a kormány által javasolt bér- és nyugdíjemelést, nyilatkozta Brnabić, hozzátéve, hogy nem ért egyet a Költségvetési Tanács értékelésével, miszerint a jelenlegi pénzügyi és gazdasági mutatók függvényében nem kellene 5 százaléknál nagyobb bér- és nyugdíjemelést jóváhagyni.
A szerb kormány felelősségteljesen áll a költségvetés stabilitásához és nem hagyna jóvá olyan mértékű növelést, amely veszélyeztetné az ország gazdasági stabilitását, mondta a kormányfő a folytatásban. Mint hozzátette, a béremelés miatt egyetlen beruházás megvalósítása sem kerül veszélybe, már csak azért sem, mert nincsen elegendő kész projektum, amelyek megvalósítására el lehetne költeni az állami költségvetésben rendelkezésre álló pénzt. A kidolgozott projektumok megvalósítására lesz elég pénz, nyomatékosította Brnabić.